x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Românii, îngrijorați, în proporție de 53 la sută, de prețuri. Războiul din Ucraina preocupă doar 18 procente

Românii, îngrijorați, în proporție de 53 la sută, de prețuri. Războiul din Ucraina preocupă doar 18 procente

de Ion Alexandru    |    18 Apr 2022   •   07:55
Românii, îngrijorați, în proporție de 53 la sută, de prețuri. Războiul din Ucraina preocupă doar 18 procente
Sursa foto: Lucian Alecu

​​​​​​​Corupția, evoluția pandemiei și starea pădurilor îngrijorează, împreună, doar 13 la sută dintre românii chestionați, în perioada 28 martie – 11 aprilie, de CURS, procentul fiind mai mare cu 2% decât scorul pe care l-ar obține USR, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cea mai mare îngrijorare a cetățenilor are legătură cu creșterea prețurilor la energie și mâncare. Războiul din Ucraina nu preocupă nici măcar un sfert dintre respondenți.

La întrebarea „care este principala dumneavoastră îngrijorare privind România, în acest moment”, 53 la sută dintre cei chestionați de casa de sondaj CURS au răspuns „creșterea prețurilor la produsele alimentare, la gaz și la energie”. Este de departe cea mai mare preocupare a românilor, în această perioadă de criză.

Războiul din Ucraina se află abia pe locul al doilea, ca îngrijorare, cu un procent de 18 la sută, cu 35 de procente mai puțin decât deprecierea nivelului de trai.

Doar 9% dintre români sunt preocupați de corupție

De altfel, războiul, corupția, criza politică, continuarea pandemiei de Covid-19, starea învățământului, starea de sănătate a populației și situația spitalelor, starea pădurilor și starea agriculturii, toate la un loc, îngrijorează în proporție de 45 la sută, cu 9 la sută mai puțin decât creșterea prețurilor, conform acestei cercetări sociologice.

Cele trei mari teme progresiste, utilizate și de cei de la USR în ultimele campanii, au un grad de preocupare foarte redus. Corupția mai îngrijorează, în acest moment, doar 9 la sută dintre persoanele intervievate, iar continuarea pandemiei are o rată de preocupare de 3 la sută. În ceea ce privește starea pădurilor, cota de îngrijorare este de 1%, egală cu îngrijorarea referitoare la starea agriculturii.

Asocierea dintre PNL și PSD, caracterizată drept utilă în acest moment

Criza politică preocupă un procent de 5 la sută, starea de sănătate a populației are o cotă de îngrijorare de 6 la sută, iar starea învățământului reprezintă o preocupare doar pentru 2 la sută.

Însă, conform CURS, românii cred în proporție de 44 la sută că actuala alianță de guvernare dintre PSD și PNL este utilă și foarte utilă. În timp ce 43 la sută cred că alianța este inutilă și foarte inutilă.

Utilitatea alianței PNL cu PSD este net superioară, în viziunea celor chestionați, coaliției dintre PNL și USR, potrivit sursei citate.

Scor monstruos pentru actuala Coaliție, dacă s-ar organiza un scrutin parlamentar

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 35% dintre români ar vota cu PSD, pe locul al doilea clasându-se PNL, cu 23 de procente. AUR se află pe locul al treilea, cu 12 la sură. Abia pe locul al patrulea se află USR, cu 11 procente, urmat de UDMR, cu 5%. Conform acestui sondaj, PMP ar face pragul electoral, dacă ar avea loc alegeri.

Interesant este că, dacă adunăm procentele pe care le-ar obține, împreună, PSD, PNL și UDMR, care formează actuala coaliție de guvernare, ajungem la un scor incredibil de 63 la sută. De asemenea, aceste cifre ne arată că, în mod real, nici nu ar putea fi constituită o altă majoritate parlamentară.

Sondajul a fost realizat de CURS, la comanda PNL, în perioada 28 martie – 11 aprilie 2022, pe un eșantion de 2.750 de persoane, față în față, având o marjă de eroare de +/- 1,9 la sută.

×