Rusia vede în România un partener important în Sud-Estul Europei, a declarat marţi, la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, la finalul convorbirilor purtate cu omologul său român Titus Corlăţean, aflat în vizită oficială în capitala rusă, relatează agenţia de presă Itar-Tass, citată de agerpres.ro.
“Am avut convorbiri constructive şi pline de conţinut”, a afirmat ministrul rus. “Ambele părţi şi-au confirmat disponibilitatea de a îmbunătăţi atmosfera relaţiilor ruso-române, pentru crearea unei agende pozitive, pentru depăşirea unor dificultăţi care s-au observat în relaţiile noastre în ultimii ani', a subliniat Lavrov. Moscova şi-ar dori ca relaţiile bilaterale să se dezvolte într-o manieră “stabilă şi previzibilă”, subliniind că Moscova doreşte o dezvoltare a cooperării pe baze reciproc avantajoase.
De la “neîncredere reciprocă”, la “deschidere”
Întrevederea dintre cei doi are loc la invitaţia ministrului rus de Externe şi intervine după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, recent, că între el şi Moscova există “o neîncredere reciprocă”, dată fiind orientarea sa “ireversibilă” către Vest. “Neîncrederea Moscovei este în politica dusă de mine. Am vrut ca unul dintre obiectivele mele să fie o opţiune ireversibilă către Vest. Oricât m-am uitat pe glob înainte de a fi ales preşedinte, opţiunea mea a fost SUA. Acum pot fi liniştit, România nu mai are altă direcţie decât Vestul, sigur, cu escală la Bruxelles. Din acest punct de vedere, când văd şi baza de la Deveselu finalizată, drumul este ireversibil. Pe de altă parte, unei ţări ca Federaţia Rusă, niciodată această echipare politico-militară nu vizează ostilitate faţă de Moscova. Avem interese, Federaţia Rusă este mare, este puternică, dar avem şi noi interese şi trebuie respectate”, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a vorbit despre necesitatea unei colaborări între România şi Federaţia Rusă, în special pentru combaterea terorismului de orice fel.
“Să aleagă poporul!”
La Moscova, la întâlnirea celor doi miniştri de Externe, s-a discutat şi despre Republica Moldova, Rusia susţinând “integritatea teritorială a acesteia” şi afirmând că ar trebui să-şi păstreze suveranitatea.
Lavrov a evidenţiat că acesta este unul dintre principiile “după care se ghidează Rusia şi în reglementarea transnistreană”. În acelaşi context, Serghei Lavrov a spus că împărtăşeşte opinia ministrului român Titus Corlăţean, potrivit căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie determinat de alegerea liberă a poporului Republicii Moldova, iar România va respecta decizia, oricare va fi aceasta. De altfel, ministrul Corlăţean a subliniat că România şi Moldova au o istorie şi cultură comune, de aceea fiind total greşit să se vorbească despre “românizarea” statului vecin, ai cărui cetăţeni îşi vor alege viitorul în mod liber.
“Românizarea”
"Consider că discuţiile referitoare la identitatea Republicii Moldova trebuie abordate cu atenţie, într-un mod echilibrat şi având disponiblitatea de a asculta opiniile specialiştilor - istoricilor, lingviştilor şi academicienilor. La urma urmelor, aceste discuţii trebuie să aibă loc la nivelul populaţiei, institutelor (politice, culturale, din domeniul educaţiei) şi al societăţii civile din Republica Moldova, cu susţinerea comunităţii academice", a afirmat Titus Corlăţean, întrebat dacă autorităţile ruse au motive să fie îngrijorate de “românizarea” Republicii Moldova şi dacă perspectivele unirii cu România sunt reale. El a arătat că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova.
Prima vizită din ultimii patru ani
Lavrov a amintit că, în iulie anul acesta, s-au împlinit zece ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre România şi Rusia, iar în octombrie se vor marca 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. La rândul său, Corlăţean a subliniat că aceasta este prima vizită a unui ministru de Externe al României la Moscova în ultimii patru ani. “Dorim să confirmăm deschiderea Guvernului României pentru continuarea contactelor”, a spus Titus Corlăţean.
Cum chestiunea scutului antirachetă era de neocolit la o astfel de întrevedere, cei doi miniştri au declarat că au avut “un schimb de opinii cu privire la actualizarea sistemelor stabilităţii şi securităţii în Europa”. “Rusia şi NATO nu au rezolvat problema scutului”, a declarat ministrul rus. "Aceasta este una dintre problemele care rămâne nerezolvată. Sunt în curs consultări", a continuat Lavrov. "Însă observăm rezultate pozitive în interacţiunea noastră cu NATO, în lupta împotriva terorismului, cu privire la Afganistan şi în alte probleme", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.