x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică S-a încheiat relaţia Băsescu – Orban

S-a încheiat relaţia Băsescu – Orban

de Istvan Deak    |    28 Iul 2011   •   21:00
S-a încheiat relaţia Băsescu – Orban

Adjunctul liderului grupului so­cia­lis­tilor din Ungaria (MSZP), Szabo Vilmos, a declarat aseara, la televiziu­nea maghiara ATV, ca declaratiile fa­cute de premierul ungar Viktor Orban, la Tusnad, au dus la tensio­narea re­la­tii­lor Bucuresti – Budapesta.

"Orban a spus ca nu mai sunt bani pentru sprijinirea comuni­ta­tilor maghiare din afara granitelor Un­gariei, sus­ti­nand ca tara-mama nu este suficient de puternica pentru a face asta. El a spus ca in problemele mi­no­ri­ta­tilor, dar si cele legate de au­to­nomie si reorganizare teritoriala, nu este inca momentul ca Budapesta sa se implice direct.

Traian Basescu a raspuns ca nici nu va veni vreodata acel moment. Din acest moment putem spune ca s-a incheiat relatia sau uniunea dintre Traian Basescu si Viktor Orban. A fost o relatie inceputa in 2009, cand Viktor Orban a spus ca, daca ar avea drept de vot in Romania, ar opta pentru Traian Basescu. Din informatiile noastre, exista un acord intre Basescu si Orban pentru o intalnire, initial chiar la Tusvanyos, apoi intr-un loc ferit de lume.

Pana la urma, Basescu a refuzat sa se intalneasca insa cu Viktor Orban. Este un lucru regretabil si cred ca vor aparea tensiuni intre cele doua tari. Dupa tensiunile dintre Ungaria si Slovacia sau Ucraina, chiar nu mai era nevoie de tensiuni si cu Romania. Era un lucru previzibil, cu urmari negative pentru Ungaria, dar si pentru comunitatea maghiara din Romania. Cat priveste partidul lui Tokes Laszlo, acesta a lansat sageti catre Viktor Orban, un fan declarat al UDMR-ului, care nu a spus nici un cuvant despre faptul ca, momentan, nu se poate constitui partidul lui Tokes. Cat priveste autonomia Tinutului Secuiesc, Viktor Orban ar trebui sa renunte la campania electorala si sa se ocupe de problemele Ungariei", a declarat Szabo Vilmos.

Pe de alta parte, editorialistul cotidianului Nepszabadsag, Aczel Endre, sustine ca Traian Basescu s-a ferit sa isi ata­ce prietenul. "Traian Basescu nu a raspuns prompt la cele spuse de Orban, la Tusvanyos. A fost nevoie ca moderatorii televiziunii na­tio­na­le sa traga de el pentru o reac­tie. El nu a intentionat nici un mo­­ment sa ii creeze vreo neplacere prietenului sau, desi aude in fie­care zi corul din partidul sau, care ii spune cat de impertinent e Orban. Traian Basescu are dreptate cand spune ca nu este treaba Un­gariei sa se implice in reorganizarea teritoriala din Romania, insa nu e corect cand spune ca doar UDMR-ul sta in calea reor­gani­zarii teritoriale din Romania. Exista trei impedimente. Primul este ca sunt mult mai multi ro­mani decat maghiari care se opun unei astfel de reorganizari, unii doar din simplul fapt ca ar trebui sa parcurga kilometri in plus, pe drumuri de proasta calitate, pentru a-si rezolva problemele la noi­le autoritati regionale. In al doilea rand, acest demers nu are o sus­ti­ne­re politica puternica, iar perspectivele ei nu sunt atat de roz. In al treilea rand, UDMR-ul este la putere, iar fara acordul ei nu va exista nici o reforma. In caz contrar, cade Guvernul condus de par­tidul lui Basescu. Problema este cu adevarat importanta si va trebui discutata si la Budapesta, cu ocazia vizitei lui Traian Ba­ses­cu, fiindca exista o lege a mi­no­ri­ta­tilor nationale, care sustine ca acolo unde procentul este sub 20% dispar anumite drepturi ale mi­no­ri­ta­tilor. Astfel, legea mi­no­ritatilor na­tio­nale pe care o ofera Basescu UDMR-ului, in schimbul sustinerii reor­ganizarii teritoriale, s-ar goli de con­tinut. Dar Basescu, de aia e Ba­ses­cu, ca sa isi pacaleasca par­te­nerii de guvernare constant, considerandu-i mereu prosti. Cand Basescu spune ca nu va discuta cu Orban despre reor­ganizarea teritoriala, el stie exact ca pe Viktor Orban nici macar nu il in­tereseaza soarta maghiarilor din Ro­mania, nici de UDMR, nici de ni­mic. Pentru el conteaza un singur lu­cru: ca tot mai multi locuitori din Ar­deal sa opteze pentru dubla cetatenie romano-maghiara, iar cand va veni vremea, sa il voteze pe el. In momentul in care Basescu l-a expediat pe Or­ban acasa, a stiut exact ca nu va veni nici o replica de la Budapesta. A cal­culat si s-ar putea sa ii iasa", no­tea­za Aczel Endre, intr-un articol publi­cat in cotidianul Nepszabadsag.

×
Subiecte în articol: Ungaria Viktor Orban traian basescu