x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sah la Regele Mihai

Sah la Regele Mihai

04 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Senatorii au refuzat ieri sa accepte solicitarea Guvernului de a discuta in procedura de urgenta despagubirea Regelui Mihai cu 30 de milioane de euro pentru domeniul Peles.
SENAT - Alesii au refuzat despagubirea de urgenta a fostului suveran

OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
IMPOTRIVIRE. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a fost impotriva procedurii de urgenta, considerand ca si ceilalti cetateni au dreptul la restituirea proprietatilor
57 de senatori, jumatate dintre ei fiind chiar membri ai partidului de guvernamant, au blocat ieri initiativa Guvernului de a rezolva in regim de urgenta chestiunea despagubirii Regelui Mihai pentru Castelul Peles, care ramane in patrimoniul statului.

PREVEDERI. Proiectul de lege, care prevedea plata unei despagubiri banesti in suma de 30 de milioane de euro catre fostul Rege Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora, trebuia discutat in procedura de urgenta. El mai prevedea restituirea in natura catre fostul Rege a imobilului "Casa Cavalerilor", drept de folosinta pentru fostul suveran, principesa Margareta si principele Radu asupra Palatului Elisabeta, pe durata vietii lor, iar in cazul Pelesului, Pelisorului si Foisorului - care raman in patrimoniul statului - drept de folosinta pentru organizarea unor evenimente deosebite. Solicitarea Executivului a primit insa 57 de voturi impotriva, 27 pro si 8 abtineri.

REFUZ. Printre cei care au refuzat urgenta s-a numarat chiar si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, conform listei de vot, secundat si de alti membri de marca ai PSD, Antonie Iorgovan, Adrian Paunescu sau Sergiu Nicolaescu.

Senatorii PRM si cei ai UDMR au declarat inca dinainte de vot ca nu sunt de acord cu procedura de urgenta pentru acest proiect de lege, iar reprezentantii PNL si PD s-au abtinut.

Cea mai elocventa sustinere de pozitie a fost cea a udemeristului Gyorgy Frunda, care a aratat ca statul are datorii mai mari fata de multi alti romani. "Dintre cei 18 milioane de cetateni cu drept de vot, 70% sunt frustrati material in legatura cu proprietatile care nu li s-au restituit in ultimii 40 de ani. Este vorba de o suma importanta, de 30 de milioane de euro, pe care Guvernul trebuie sa o aloce pentru rezolvarea problemelor imobliare ale bunurilor fostului suveran. Sunt impotriva procedurii de urgenta pentru ca si ceilalti cetateni au dreptul la restituirea proprietatilor", a aratat Frunda.

Vicepresedintele Senatului, Gheorghe Buzatu (PRM), un bun cunoscator al monarhiei romanesti, a sustinut la randul sau ca posesiunile fostului Rege nu au inca o situatie clara si ca ar trebui constituita o comisie care sa stabileasca situatia exacta a bunurilor regale, respectiv "ce se cuvine fiecarei parti".
STATISTICA
"Dintre cei 18 milioane de cetateni cu drept de vot, 70% sunt frustrati material in legatura cu proprietatile care nu li s-au restituit in ultimii 40 de ani" -
Gyorgy Frunda, senator UDMR
×
Subiecte în articol: politic urgenta