x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SALARII/Premierul Boc face pe haiducul cu bugetarii

SALARII/Premierul Boc face pe haiducul cu bugetarii

de Gabriela Antoniu    |    06 Mar 2009   •   00:00
SALARII/Premierul Boc face pe haiducul cu bugetarii

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că bugetarii cu venituri mari ar putea să nu mai beneficieze de majorări salariale pentru o anumită perioadă, creşteri care vor fi aplicate în principal în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru asigurarea unui echilibru între diferite categorii de angajaţi.



"Recunoaştem drepturile câştigate, pentru că este un lucru consacrat în lege, drepturile câştigate se păstrează, dar până se realizează echilibrul necesar în societate, din perspectiva unui sistem just al salarizării, cei cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare în comparaţie cu cei care au salarii mari şi foarte mari, pentru care o perioadă de timp s-ar putea să avem de-a face cu o stagnare a acelor salarii" a spus Boc la postul public de radio. El a explicat totodată că "la nivel de principiu plecăm de la premisa că nici un salariu în România nu va scădea după adoptarea legii salarizării unice. (...) Unul care primeşte 50 de milioane de lei vechi va primi în continuare acea sumă de bani, însă un interval de timp, stabilit prin lege, s-ar putea să nu beneficieze de majorări salariale aşa cum vor beneficia cei care se află la baza salarizării, cu salarii mai mici'".

El a precizat că inexistenţa unei legi unice a salarizării bugetarilor a dat naştere la legile speciale pentru diferite categorii profesionale, creându-se discrepanţe uriaşe între persoane care sunt plătite din bani publici, fără să se ţină cont de importanţa muncii, de locul în societate al profesiei respective. Cu o zi în urmă boc a anunţat că Guvernul a decis ca  până la 30 aprilie să fie  finalizat proiectul de lege cu privire la salarizarea unică în România.

"În acest interval, vom realiza atât consultări cu patronatele, cu sindicatele şi cu alte structuri ale societăţii civile, cât şi consultări cu toate ministerele de resort, astfel încât această lege să fie înaintată în luna mai spre dezbatere Parlamentului şi să intre cât mai repede cu putinţă în vigoare", a spus Boc.

MODUL DE CALCUL
Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, modul de calcul al salariilor prin legea de salarizare unitară în sectorul bugetar va fi discutat cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale până la sfârşitul lunii martie, iar proiectul de lege va fi elaborat începând cu prima jumătate a lunii aprilie. Liderii sindicali au anunţat, la sfârşitul lunii ianuarie, că prin legea de salarizare unitară vor fi majorate veniturile bugetarilor cu salarii mici şi îngheţate salariile mari, astfel încât într-un interval de patru-şase ani să fie redus decalajul dintre salariul minim şi cel maxim, de la un raport de 1:50 la 1:15.

×
Subiecte în articol: politic