x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal în Senat, la alegerea unui nou judecător la Curtea Constituţională

Scandal în Senat, la alegerea unui nou judecător la Curtea Constituţională

14 Iun 2010   •   00:00
Scandal în Senat, la alegerea unui nou judecător la Curtea Constituţională
Sursa foto: antena3.ro/

Scandal în Senatul României. Mărul discordiei: alegerea unui nou judecător la Curtea Constituţională. Totul a început când Opoziţia a acuzat PDL că supraveghează felul în care votează senatorii. Un senator liberal a invitat presa să filmeze lângă cabinele de vot şi totul a degenerat.


Plenul Senatului decide la această oră, prin buletine de vot, în cabine speciale, numele judecătorului desemnat la Curtea Constituţională, cei doi candidaţi fiind Teodor Meleşcanu (susţinut de PNL), recomandat de jurişti, şi Iulia Antoanella Motoc (susţinută de PDL şi independenţi).

Şedinţa de luni a început cu prezentarea raportului Comisiei juridice. Preşedintele acesteia, Toni Greblă (PSD), a precizat că recomandarea Comisiei este de a propune plenului Senatului, urmare a opiniei majoritare, recomandarea ca Teodor Meleşcanu să fie ales în vederea numirii în funcţia de judecător al CCR. El a menţionat că Meleşcanu a primit 5 voturi pentru, niciunul împotrivă, iar Motoc zero voturi pentru, zero contra şi trei abţineri.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Iulian Urban (PDL) a contestat iniţiativa de a se da o recomandare către plen, considerând că juriştii ar fi trebuit doar să constate că se îndeplinesc condiţiile legale pentru cele două candidaturi. Astfel, Urban a explicat că reprezentanţii PDL din Comisie nu au votat.

Înainte de începerea votului, senatorul PSD Petre Daea a comentat absenţa de la şedinţa de plen a Iuliei Motoc.

Vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş (PDL) a ţinut să menţioneze, pentru stenograma şedinţei, că numărul necesar de voturi pentru votarea numirii unui judecător la CCR este de 69 de voturi, adică majoritate din totalul numărului de senatori. În replică, senatorul PSD Titus Corlăţean a punctat că, în situaţiile în care majoritatea este prevăzută expres în textul de lege, această regulă nu se mai poate aplica.

Senatorii Opoziţiei au reclamat că liderii PDL supraveghează votul pentru numirea unui judecător la CCR

Sesiunea de vot pentru numirea unui judecător la CCR din partea Senatului a fost întreruptă pentru câteva minute de o dispută între senatorii Opoziţiei şi cei ai Puterii, cei dintâi reclamând faptul că scrutinul este supravegheat de liderii PDL şi ai independenţilor.

Social-democratul Petre Daea a atras atenţia că există reprezenţi ai partidelor care urmăresc felul în care votează senatorii. Liderul PNL Puiu Haşotti i-a chemat în sală pe reprezentanţii mass-media, pentru a asista, la rândul lor, la ce se petrece la cabinele de vot, la fel cum o fac liderii PDL, după cum a precizat el. La rândul său, chestorul Dan Radu Ruşanu (PNL) s-a contrat cu chestorul Dumitru Constantin (PDL) explicându-i acestuia că atâta timp cât PDL poate supraveghea votul, atunci şi presa poate asista. Constantin, în replică, i-a spus lui Ruşanu că poate să stea şi el lângă cabina de vot şi a cerut presei să părăsească sala.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a încercat să readucă ordinea în plen. El a solicitat reprezentanţilor presei să iasă din sală, dar le-a cerut şi colegilor de la PDL să nu mai creeze "senzaţia" de supraveghere a votului. Ulterior, preşedintele Senatului s-a adresat şi liderului grupului mixt, Liviu Câmpanu, cerându-i să se îndepărteze de cabinele de vot.

Nominalizat pentru a vota, senatorul PSD Petre Daea a spus că nu-şi exprimă opţiunea "până nu se face ordine în sală", iar "reprezentanţi ai partidelor, lideri ai PDL" nu încetează să urmărească votul la urne. În final, disputa s-a aplanat şi senatorii continuă să voteze.

La Camera Deputaţilor, disputa pe numărul de voturi necesar validării unui judecător la CCR a stârnit dispute, în condiţiile în care, deşi candidatul PSD Valer Dorneanu a obţinut cel mai mare număr de voturi, democrat-liberalii au considerat că el nu a fost ales, pentru că nu s-a întrunit majoritatea din numărul total de deputaţi.

×
Subiecte în articol: politic