x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandalul dezbaterii de la Bruxelles atinge PNL

Scandalul dezbaterii de la Bruxelles atinge PNL

27 Ian 2010   •   00:00

PNL neagă orice legătură cu seminarul având ca temă Roşia Montană, de la PE, prezidat de liberala Adina Vălean, şi susţine că scandalul în jurul evenimentului "a fost inflamat artificial" pentru a deturna atenţia de la Guvernul Boc şi ministrul Videanu, "promotori ai intereselor Gold Corporation".

Liberalii îşi reafirmă, într-un comunicat, opoziţia faţă de proiectul Roşia Montană şi susţine că nici europarlamentarul Adina Vălean nu s-a pronunţat în favoarea acestui proiect. "Partidul Naţional Liberal îşi menţine poziţia împotriva proiectului Roşia Montană, poziţie exprimată în repetate rânduri de liderii partidului şi manifestată în perioada guvernării liberale. Reamintim că acest proiect a fost blocat în acea perioadă, pe considerentul unui raport costuri-beneficii net defavorabil societăţii româneşti. Atragem atenţia că seminarul prezidat de europarlamentarul liberal Adina Vălean la Bruxelles nu implică în nici un fel PNL. Mai mult, Adina Vălean nu a exprimat nici un punct de vedere, nici măcar personal, în sensul promovării proiectului Roşia Montană", se arată într-un comunicat al formaţiunii liberale.

În opinia PNL, scandalul în jurul seminarului "a fost inflamat în mod artificial şi folosit pentru deturnarea atenţiei opiniei publice de la principalii promotori ai intereselor Gold Corporation în România: Guvernul Boc şi ministrul Adriean Videanu". Liberalii susţin că Guvernul pregăteşte demararea "în trombă" a acestui proiect, "încercând prin orice mijloace, inclusiv prin manipularea opiniei publice, să abată atenţia de la acţiunile lor". PNL avertizează că va sancţiona orice tentativă a lui Emil Boc şi Adriean Videanu de a promova proiectul.

Eurodeputata liberală Adina Vălean a apreciat că Roşia Montană este "cel mai nou (proiect din România, n.red.) pentru că, aşa cum arată experţii, respectă standardele înalte de tehnologie şi de mediu" şi "cel mai vechi pentru că trenează pe hârtie de 12 ani". "Regret faptul că, dincolo de expunerea tehnică, înfruntările emoţionale ale opozanţilor şi partizanilor au adus un pic din atmosfera din România în Parlamentul European", a spus eurodeputata, apreciind că proiectul Roşia Montană trebuie să primească un răspuns din partea autorităţilor de la Bucureşti.

"Din punctul meu de vedere, dincolo de emoţii, lucrurile sunt simple şi ţin de aplicarea legii. Acest proiect trebuie să primească un răspuns de la autorităţile române. Dacă este viabil, trebuie să profităm cât mai curând de beneficii, iar dacă nu, răspunsul României către investitor trebuie să fie unul profesionist şi în acord cu legea".

Eurodeputata liberală, Adina Vălean, membră a Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) şi a Comisiei pentru Protecţiei Mediului, a apreciat că, în condiţiile crizei economice, mineritul revine ca dezbatere importantă pe agenda europeană. "Mineritul este important pentru viitorul european. Europa are resurse importante de metale şi, totuşi, Europa importă aproape toate materiile prime de care are nevoie pentru producţia internă. Maximizarea exploatării resurselor proprii este esenţială, în acelaşi timp, pentru crearea de noi locuri de muncă", a spus Vălean, la dezbaterea "A face din Europa un lider în mineritul responsabil şi durabil".

Eurodeputata PNL, Norica Nicolai, consideră că deciziile cu privire la realizarea proiectului Roşia Montana se iau în România şi nu la Bruxelles, ea adăugând însă că salută orice dezbatere publică ce are ca obiect o informare corectă şi completă a opiniei publice. Nicolai s-a referit la seminarul organizat de eurodeputata Adina Vălean, care a avut ca studiu de caz proiectul "Roşia Montană".

Norica Nicolai apreciază că parlamentarii europeni, lucrând în Comisii de specialitate, au dreptul să organizeze evenimente pe domenii relevante de activitate, iar preocupările legate de minerit sunt în vizorul comisiei de Industrie şi Energie din Parlamentul European. Ea a spus că în acest context a avut loc o dezbatere la Bruxelles cu tema "A face din Europa un lider în exploatarea responsabilă şi şi sustenabilă" şi în subsidiar proiectul Roşia Montana, care figurează ca subiect pe agenda publică din România. "Doresc să precizez că deciziile cu privire la realizarea proiectului Roşia Montană se iau în România şi nu la Bruxelles. Totodată, salut orice dezbatere publică ce are ca obiect o informare corectă şi completă a opiniei publice", se arată într-o declaraţie semnată de Norica Nicolai.

Potrivit unor informaţii, Renate Weber, europarlamentar liberal, a susţinut că nu a fost lăsată să-şi prezinte punctul de vedere la acest seminar.

×
Subiecte în articol: politic