Comisia economică din Senat a propus demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pe baza raportului privind manipularea indicelui ROBOR, în funcţie de care se calculează costurile creditelor în lei cu dobândă variabilă, precum şi sancţionarea celor care nu se prezintă la audieri.
„Preşedintele Consiliului Concurenţei a acţionat împotriva legii, cu rea credinţă, şi a determinat închiderea acestei investigaţii nesancţionând băncile, deşi avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat”, a declarat preşedintele Comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir.
Raportul anchetei a fost înaintat Biroului permanent al Senatului. Potrivit documentului, Chiriţoiu „a acţionat împotriva legii”.
Zamfir îl acuză pe şeful Concurenţei de „rea credinţă”, punctând că acesta „a determinat închiderea investigaţiei, nesancţionând băncile”, în pofida faptului că „avea numeroase elemente care să îl ducă la faptul că ROBOR a fost manipulat”.
„Inexactităţi scoase din context”
La rândul lor, oficialii Consiliului Concurenţei au afirmat că raportul Comisiei cuprinde „numeroase inexactităţi, scoase din context şi prezentate eronat”, iar Daniel Zamfir „a enunţat concluziile chiar înainte de a demara ancheta”, solicitând încă din decembrie demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei.
„Autoritatea de Concurenţă s-a consultat cu Comisia Europeană care investiga, la acel moment, astfel de practici anticoncurenţiale la nivel comunitar. Nici Consiliul Concurenţei şi nici CE nu au găsit genul acesta de dovezi în România”, se arată într-un comunicat al CC.
Comisia vrea modificarea legii
Comisia economică din Senat solicită „modificarea legii, în sensul sancţionării persoanelor citate care refuza audierea”, a spus Daniel Zamfir. El a invocat „refuzurile repetate” manifestate de senatorul PNL Florin Cîţu, de a participa, în calitate de fost trezorier al ING Bank, la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigaţia legată de Consiliul Concurenţei, precum şi de Nicolae Cinteză, director al Direcţiei de Supraveghere al Băncii Naţionale, şi Şerban Matei, director al Direcţiei de relaţii internaţionale a BNR, de a coopera cu organismul parlamentar.
Sectorul bancar a devenit scena unui război deschis între comisia senatorială şi autoritatea de concurenţă