Preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, i-a propus ieri premierului Tăriceanu să abandoneze colegiul electoral din Primăverii şi să candideze într-un colegiu din judeţul său. Tăriceanu a mimat surpriza şi a promis să se gîndească.
Preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, i-a propus ieri premierului Tăriceanu să abandoneze colegiul electoral din Primăverii şi să candideze într-un colegiu din judeţul său. Tăriceanu a mimat surpriza şi a promis să se gîndească.
Şcolari emoţionaţi care aşteptau începerea cursurilor, o şcoală bine renovată cu fonduri guvernamentale, un primar cu cocarda tricoloră şi un grup de ziarişti. Numai ploaia n-a fost programată. Aşa a fost pusă în scenă propunerea lui Marian Petrache ca premierul Tăriceanu să candideze în judeţul Ilfov, în colegiul care cuprinde şi comuna Gruiu, acolo unde a asistat ieri la deschiderea anului şcolar. Propunere făcută pe treptele şcolii, în faţa tuturor ziariştilor. "M-aţi luat prin surprindere.
O să mă gîndesc", a răspuns Tăriceanu, cu o expresie care numai surprindere nu trăda. Ca să întărească propunerea,
Petrache i-a dat premierului şi ultimatum: să se hotărască pînă la 22 septembrie, că partidul a fixat atunci lansarea oficială a candidaţilor. Mai tîrziu, întrebat de ziarişti dacă e bine să renunţe la colegiul său minuscul din aseptica zonă
a Primăverii, Tăriceanu a răspuns că, de fapt, în ultimii ani a locuit mai mult în Ciofliceni, comuna Gruiu, şi că "un colegiu în Ilfov nu este mai prejos decît un colegiu din Primăverii", pentru că "este o zonă rurală adiacentă Bucureştiului, provocările sînt foarte mari, transformările sînt foarte rapide şi foarte profunde, iar nevoile sînt pe măsură".
Cerc strîmt
Surse liberale spun însă că premierul a luat deja decizia de a-şi muta candidatura pentru Camera Deputaţilor din colegiul 2 al Sectorului 1 al Capitalei în colegiul 4 din judeţul Ilfov, în care sînt cuprinse comunele Buftea, Otopeni, Corbeanca, Baloteşti, Periş, Ciolpani, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu şi Mogoşoaia. Hotărîrea a fost luată la sfaturile consilierilor săi şi ţinută în mare secret pînă acum. Au ştiut doar preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, preşedintele PNL Ilfov şi consilierii premierului, Dan Andronic şi Dorin Marian, Tăriceanu ocolindu-şi colegii din filiala Bucureşti, în care ar fi trebuit să candideze. Calculele strategilor săi, bazate pe rezultatele alegerilor locale, i-au arătat că o candidatură în minusculul colegiu din Sectorul 1, cu numai 40 de mii de alegători, i-ar asigura doar 2.500 de voturi, iar potenţialul de creştere ar fi fost foarte mic. În plus, o personalitate pusă de alt partid să-l concureze pe Tăriceanu în acest colegiu ar fi fost o ameninţare reală, iar o campanie dusă de premier pe străzile din cartierul Primăverii nu ar fi avut nici un impact. În schimb, în judeţul Ilfov, PNL a obţinut în alegerile locale 28,62%, iar, în viitorul colegiu al lui Tăriceanu, partidul are şase primari din zece. De altfel, acesta este colegiul cel mai bun pentru PNL, într-un judeţ în careliberalii au obţinut 13 primării.
Fuga la Dăbuleni
Tăriceanu îşi pregăteşte acum plecarea din colegiul bucureştean după ce, în urmă cu trei luni, s-a apucat să reorganizeze filiala PNL Bucureşti, forţînd demisia fostului preşedinte al organizaţiei, Ludovic Orban.După ce a devenit preşedinte interimar al filialei, Tăriceanu le-a impus liberalilor din Bucureşti scorul de 20% în alegerile parlamentare şi le-a ţinut şedinţe mobilizatoare de campanie.
Ultima apariţie în calitate de candidat al PNL Bucureşti a fost vinerea trecută, la conferinţa organizaţiei. Fără legătură cu Tăriceanu, vicepreşedintele PNL Crin Antonescu îl ironiza atunci, în discurs, pe preşedintele PSD, Mircea Geoană.
"Nu preşedintele PNL a fugit la Dăbuleni. Cînd vorbeşti de teama altora de a se confrunta cu electoratul trebuie să te întrebi ce ţi s-a întîmplat de ai ajuns de la Washington la Dăbuleni fără escală", declara vinerea trecută Crin Antonescu.
Citește pe Antena3.ro