x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Schimb de scrisori: Băsescu îi răspunde cu acuze lui Geoană

Schimb de scrisori: Băsescu îi răspunde cu acuze lui Geoană

12 Mai 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat, marţi, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, acuzându-l că încearcă să se derobeze de responsabilitatea blocării în Parlament a dosarelor de corupţie şi întârzierea adoptării codurilor juridice.



În replică la scrisoarea pe care i-a adresat-o Geoană, luni, şeful statului i-a scris, marţi, preşedintelui Senatului, solicitându-i "o abordare matură şi responsabilă" a problemelor şi deblocarea în Parlament a dosarelor privind anchetarea unor foşti miniştri. "Constat cu surprindere şi îngrijorare că în ultima vreme încercaţi să vă derobaţi de responsabilitatea blocării în Parlament a dosarelor de corupţie şi de întârzierea adoptării codurilor", afirmă Băsescu în scrisoare. Şeful statului menţionează că, prin articolul 148 din Constituţie, atât el, cât şi Geoană, ca preşedinte al Senatului, au obligaţia de a aduce la îndeplinire obligaţiile rezultate din actul aderării la Uniunea Europeană. "După cum bine cunoaşteţi, România, deşi membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene în ceea ce priveşte progresele înregistrate de ţara noastră în domeniul reformei Justiţiei", afirmă Băsescu.

El îi reaminteşte preşedintelui Senatului că ultimul raport intermediar pe Justiţie, din luna februarie 2009, a scos în evidenţă o serie de probleme punctuale care trebuie rezolvate cât mai rapid pentru a spera într-un raport pozitiv în luna iulie a acestui an privind progresele în domeniul reformei justiţiei şi a nu suporta alte consecinţe colaterale. "Printre aceste probleme, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi adoptarea unor noi coduri reprezintă elementele importante în calea reformării şi consolidării justiţiei în România. Menţionez aceste lucruri şi în contextul în care, la întâlnirea din 17 februarie a.c. de la Palatul Cotroceni, cu toţi responsabilii pe problema reformei justiţiei, aţi fost de acord şi v-aţi afirmat sprijinul în favoarea rezolvării acestor două probleme până la data de 15 mai a.c. Din păcate, până acum, nu v-aţi respectat angajamentul", îi reproşează Băsescu lui Geoană.

Şeful statului îi mai scrie preşedintelui Senatului că, în momentul de faţă, atât cele patru coduri juridice, cât şi unele dosare privind anchetarea unor foşti miniştri se află la Senat şi Camera Deputaţilor, fără a avea o rezolvare. "Cu alte cuvinte, remedierea întârzierilor în ceea ce priveşte adopotarea codurilor şi deblocarea dosarelor de corupţie intră în responsabilitatea directă a grupurilor parlamentare ale coaliţiei la guvernare, implicit şi în responsabilitatea politică a dumneavoastră", mai scrie Băsescu. Preşedintele îi recomandă lui Geoană, în final, "o abordare matură" a acestor probleme. "Consider că în calitatea dumneavoastră de preşedinte al Senatului României şi de preşedinte al PSD, unul din cele două partide aflate la guvernare, este necesar să aveţi o abordare matură şi responsabilă a problemelor şi să urgentaţi deblocarea din Parlament a dosarelor privind anchetarea unor foşti miniştri şi adoptarea cât mai rapidă a noilor coduri: penal, civil şi de procedură penală şi civilă", afirmă Băsescu în finalul scrisorii trimise lui Geoană.

Mircea Geoană a declarat, luni, că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc. Ulterior, Geoană i-a trimis şefului statului o scrisoare deschisă, cerându-i convocarea de urgenţă a unei întâlniri "cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie", invocând pericolul ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări CE.

×
Subiecte în articol: basescu politic geoană