x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Se împart apele în PSD

Se împart apele în PSD

de Adriana Duţulescu    |    26 Ian 2010   •   00:00
Se împart apele în PSD
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Pesediştii fac Congres în februarie. Pană atunci, se poartă negocieri încrucişate între grupările din partid. Cristian Diaconescu pare să fie cel mai curtat candidat, privit cu interes şi de Năstase, şi Hrebenciuc.



Liderii PSD au intrat ieri în şedinţa Comitetului Executiv al partidului după alte runde separate de întâlniri, grupaţi în jurul celor care s-au poziţionat deja ca principali pretendenţi la şefia formaţiunii.

În afară de negocierile de culise între diversele grupări, ziua de ieri trebuia să rezolve de principiu două probleme: data convocării Congresului (stabilită pentru 20 februarie) şi modalitatea de organizare a alegerilor la Congres, având în vedere că se propune introducerea unui sistem de moţiuni care să-i permită învingătorului să ia totul, adică cel care candidează la preşedinţia partidului candidează împreună cu toată echipa pe care o propune pentru conducere. De dimineaţă a avut loc o întâlnire în biroul lui Mircea Geoană de la Senat, unde s-au adunat Marian Vanghelie şi caţiva şefi de organizaţii judeţene pentru a analiza variantele de organizare a Congresului pe care gruparea actualului preşedinte doreşte să îl convoace cât mai rapid, data avansată pentru organizarea acestuia fiind 20 februarie. Potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele PSD Buzău, Ion Vasile, a fost analizată varianta solicitării unui vot de încredere din partea Congresului pentru actuala echipă de conducere. Statutul ar fi trebuit modificat în acest sens astfel încât conducerea să poată fi demisă cu jumătate plus unu din voturi. S-a decis însă ulterior, în cadrul BPN, ca actuala conducere să-şi depună mandatul în ziua Congresului.

Iliescu n-a acceptat excluderea lui Dâncu în preambulul şedinţei Comitetului Executiv convocat după-amiază. În Biroul Permanent s-au făcut simţite şi tensiunile exprimate în ultima vreme între grupările social-democrate. Ion Iliescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de organizarea unei adunări informale la Poiana Braşov, în week-end, la iniţiativa lui Mircea Geoană. Iliescu le-a reproşat celor prezenţi la Poiana Braşov că au organizat o întâlnire la care au invitat numai unii dintre liderii partidului, dând senzaţia că ar încerca să forţeze o decizie în afara Statutului. "Nu înţeleg ce aţi căutat acolo, de ce la această întâlnire nu au fost invitaţi toţi membrii BPN şi numai o parte, pe ce motive şi pe ce temei statutar?", ar fi spus Iliescu în cadrul şedinţei. Geoană a dat replica invocând momentul dezbaterii de vineri a ISD "Ovidiu Şincai", unde nu ar fi fost invitat. Marian Vanghelie a propus, aşa cum promisese, excluderea din partid a lui Vasile Dancu şi a deputatului Mădălin Voicu. Vanghelie a fost susţinut de Geoană, dar contracarat puternic de Năstase şi Iliescu, pe motiv că "excluderile ar deschide războaie în partid". Deşi Vasile Dancu l-a atacat personal destul de violent în ultimele zile, Ion Iliescu nu a fost de acord cu excluderea sa din PSD. "Îl ignorăm şi atât", a argumentat, pacifist, preşedintele de onoare al partidului. Un alt moment tensionat al zilei a venit în cadrul CEX, când Marian Oprişan şi-a anunţat demisia din Biroul de Conducere. Oprişan a cerut demisia lui Geoană după un discurs de 40 de minute şi la replica lui Geoană, care l-a ironizat pentru discursul foarte lung, despre care a spus că nu a fost scris de Oprişan, ci de altcineva, preşedintele PSD Vrancea s-a declarat jignit şi a anunţat că demisionează, părăsind imediat sala de şedinţă.

Pierderea alegerilor, urmată de demisii
Pierderea alegerilor europene, generale sau prezidenţiale trebuie să fie urmată de demisia automată a conducerii partidului, susţine liderul PSD, Adrian Năstase, într-un document pregătit pentru şedinţa CExN, în care se referă la schimbările necesare în Statutul PSD. Adrian Năstase afirmă că schimbările din Statutul PSD trebuie realizate, printre altele, astfel încât acordarea unor competenţe sporite pentru conducerea PSD trebuie să fie contrabalansată de introducerea unor criterii de performanţă şi de responsabilitate. "Astfel, pierderea alegerilor europene, generale sau prezidenţiale trebuie să fie urmată de demisia automată a conducerii partidului", este de părere Năstase. "Descentralizarea pe care o propun, prin noul contract politic al PSD, pleacă de la principiul asigurării reprezentativităţii membrilor «de rând»", scrie fostul premier. Năstase atrage însă atenţia că descentralizarea PSD poate fi organizatorică, dar nu poate fi politică şi ideologică. "Reprezentanţii şi reprezentantele PSD trebuie să fie la toate nivelurile persoane dintre cele mai variate: femei, tineri, persoane în vârstă, oameni cu dizabilităţi, experţi, angajaţi, funcţionari, liber-profesionişti, întreprinzători şi oameni de ştiinţă", susţine liderul PSD. El afirmă că "lumea trebuie să ştie în ce fel se poziţionează PSD faţă de actuala putere: gudurându-se pe coridoarele acesteia, în speranţa că, prin 2012, Traian Băsescu îl va solicita, să zicem, pe Victor Ponta pentru Justiţie, aşa cum l-a solicitat de data asta pe Marian Sârbu la Ministerul Muncii? Sau, dimpotrivă, se va plasa într-o opoziţie intransigentă, onorând astfel, după modelul Crin Antonescu, masivele voturi anti-Băsescu pe care le-a primit de partea sa?".

Hrebenciuc, în tabăra caştigătoare
Dincolo de probleme legate de statutul partidului şi de convocare a Congresului, Comitetul executiv de ieri era aşteptat să limpezească apele în interiorul partidului, liderii organizaţiilor judeţene încercând să-şi dea seama care dintre pretendenţii la şefia partidului are cele mai multe şanse de victorie. Candidatura lui Cristian Diaconescu, anunţată în acest week-end, pare să genereze răsturnări ale calculelor făcute de grupările pesediste. Adrian Năstase analizează, potrivit unor surse din conducerea partidului, varianta unei candidaturi în echipă cu Diaconescu, el declarând ieri că "a fost preşedinte al partidului mulţi ani şi nu mai are această ambiţie". Asta după ce până acum fostul premier făcuse calcule legate de o candidatură a sa în tandem cu Victor Ponta. Şi cei doi foşti şefi de campanie ai lui Geoană, Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc, au arătat că analizează foarte atent direcţia în care înclină balanţa succesului. Dragnea, prospăt întors din concediu, a spus că "este prea multă încrâncenare în partid", iar Hrebenciuc, întrebat cu cine va vota la Congres, a răspuns "Cu tabăra câştigătoare". "Eu în firea mea sunt foarte hotărât cu cine voi vota. Dar nu pot să vă spun, votul e secret", a spus Hrebenciuc. Întrebat de care din taberele din PSD se va apropia, el a spus: "Eu sunt întotdeauna în tabăra câştigătoare. Îmi rezerv plăcerea de a vedea care este asta mai târziu".

×
Subiecte în articol: politic psd congres alegeri