Ministerul Afacerilor Externe a transmis misiunilor diplomatice o circulară în care cere ca buletinele de vot, listele electorale, contestaţiile şi declaraţiile pe propria răspundere să nu fie încă transmise la Bucureşti, ci să rămână în secţiile de votare din străinătate. Şi aceasta în pofida deciziei Biroului electoral al secţiilor de votare din străinătate care a stabilit ca renumărarea voturilor să se facă la sediul acestui birou, şi nu în secţiile de vot.
Dezvăluirea a fost făcută de senatorul PSD Titus Corlăţean, iar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a prezentat dovada într-o conferinţă de presă. Titus Corlăţean a declarat că MAE a transmis misiunilor diplomatice o circulară în care cere ca buletinele de vot, listele electorale, contestaţiile şi declaraţiile pe propria răspundere să nu fie transmise la Bucureşti, ci să rămână în secţiile de votare din străinătate, în pofida deciziei BESVS care a stabilit ca renumărarea voturilor să se facă la sediul acestui birou, şi nu în secţiile de vot. "Păstraţi-le acolo, în secţiile de votare din străinătate, şi vă transmitem noi, ulterior, instrucţiuni suplimentare", a rezumat Corlăţean conţinutul circularei care contravine, în opinia sa, dispoziţiilor Biroului pentru secţiile de votare din străinătate. Senatorul PSD a precizat că circulara, care nu este un document secret, a fost transmisă marţi de MAE, prin secretarul de stat Tomac, "aghiotantul domnului Traian Băsescu". Ca urmare, PSD solicită ministrului interimar de Externe, Cătălin Predoiu, explicaţii privind infograma semnată de secretarul de stat Eugen Tomac şi secretarul general Robert Cazanciuc. "Aşteptăm explicaţii de la domnul Predoiu de ce a blocat transmiterea acestor documente să vină în ţară", a arătat Dragnea.
TOMAC RECUNOAŞTE
Secretarul de stat în MAE, Eugen Tomac (PD-L), a declarat a recunoscut că MAE a transmis misiunilor diplomatice o circulară în care cere ca buletinele de vot, listele electorale, contestaţiile şi declaraţiile pe propria răspundere să nu fie transmise la Bucureşti, ci să rămână în secţiile de votare din străinătate. "Aş vrea să spun însă că ieri (marţi - n.r.) am trimis, tot semnat de mine şi domnul Cazanciuc, o infogramă în care am cerut ca procesele-verbale, buletinele de vot nule contestate şi materialele legate de acestea să fie retransmise la MAE", a adăugat secretarul de stat în MAE care a respins însă acuzaţiile lui Titus Corlăţean, considerându-le nefondate.
La rândul său, MAE a respins acuzaţiile referitoare la modul de organizare a scrutinului din străinătate, precizând într-un comunicat citat de Mediafax că a cerut, marţi, la ora 24:00, trimiterea la Bucureşti, în 24 de ore, a tuturor materialelor electorale din străinătate. "La data de 8.12.2009, ora 24:00 - MAE a transmis instrucţiuni preşedinţilor de secţii de votare, semnate de coordonatorii alegerilor din străinătate, secretarul de stat Eugen Tomac şi secretarul general al MAE Robert Cazanciuc, prin care s-a cerut ca toate materialele electorale - procesele-verbale privind rezultatele votării, buletinele de vot nule, buletinele de vot contestate, întâmpinările, contestaţiile şi materialele la care acestea se referă - să fie trimise la Bucureşti în termen de 24 de ore, pentru a putea fi puse la dispoziţia Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate (BESVS)", informează MAE. Ministerul arată că decizia a fost luată în contextul în care "au apărut acuzaţii nefondate la adresa MAE", dar şi pentru că s-a consultat cu reprezentanţii BESVS care au fost de acord cu această nouă instrucţiune".
Băsescu reconciliatorul
Şeful statului a ieşit ieri în public pentru prima dată după seara alegerilor şi a făcut un apel la reconciliere naţională. Traian Băsescu a susţinut că vorbeşte în calitate de preşedinte în funcţie şi nu de candidat la alegeri, nu a pomenit despre victoria sa la prezidenţiale şi a încercat să dea impresia unui şef de stat împăciuitor, făcând apel la încetarea crizei politice. Băsescu a spus că perioada de confruntare politică din campanie s-a terminat, că trebuie să se revină la priorităţile ţării şi că este obligatoriu ca în interiorul clasei politice să aibă loc o reconciliere, iar partidele să revină la priorităţile ţării. "Din punctul meu de vedere, cred că perioada competiţiei s-a încheiat şi a venit timpul să revenim la priorităţi - dacă le-am uitat cumva - la priorităţile ţării", a spus Băsescu. În spiritul acestei reconcilieri, Băsescu a ţinut să nu facă vreo acuzaţie la adresa contestării de către PSD a rezultatului alegerilor. Ba, dimpotrivă, a declarat că demersul PSD de contestare a alegerilor este legal, constituţional şi democratic. Şeful statului a subliniat în mai multe rânduri că demersul PSD de contestare a alegerilor este unul "democratic, constituţional, legal". "PSD nu face nimic ilegal", a afirmat Băsescu. El a menţionat însă că acest demers "trebuie dus cu mijloace democratice" şi că "trebuie evitate minciuna şi dezinformarea". Preşedintele a spus că evenimentele trebuie urmărite "cu calm", aşa cum face el. Băsescu a făcut şi un apel către cei care, "înfierbântaţi de disputa politică, aruncă un semn de întrebare asupra românilor din diaspora" şi a declarat că aceştia ar trebui trataţi cu respect. "Fac un apel în mod special la cei care, înfierbântaţi de disputa politică, aruncă un semn de întrebare asupra românilor din diaspora, ceea ce este incorect în opinia sa, deoarece, în ultimii cinci ani, cu banii pe care i-au trimis ei în ţară a fost acoperit deficitul de cont curent. El a precizat că, din acest punct de vedere, românii din diaspora trebuie trataţi cu tot respectul. "A arunca înspre ei urme de îndoială este cel puţin incorect", a susţinut şeful statului. (Adriana Duţulescu)
BEC a dispus renumărarea voturilor la Bologna
Biroul electoral pentru secţiile de vot din străinătate (BESVS) a dispus ieri renumărarea voturilor la Bologna, unde a existat o eroare tehnică în completarea tabelelor. Judecătorul Sorin Vasilescu, preşedintele BESVS, a declarat că eroarea tehnică a fost însă remediată imediat. Tocmai renumărarea acestor voturi era aşteptată ieri de către BEC, în jurul orei 18:00, pentru definitivarea rezultatelor la prezidenţiale prin verificarea acestui ultim proces-verbal. Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat ieri că este necesară renumărarea voturilor, inclusiv a celor nule, de la secţiile din străinătate şi şi-a exprimat speranţa că BEC şi MAE nu vor acoperi "mizeria electorală portocalie". El a calificat drept extrem de importantă decizia BESVS ca procedura de renumărare a voturilor din secţiile de vot din străinătate să aibă loc la Bucureşti, şi nu în secţiile de vot din străinătate. De asemenea, (BESVS) a cerut marţi seară la BEC o derogare pentru ca voturile din străinătate să fie aduse în ţară şi renumărate de Birou la Bucureşti. Fără a da vreo explicaţie, BEC a respins ieri-dimineaţă solicitarea. Judecătorul Sorin Vasilescu, preşedintele BESVS, a declarat că nu se cunoaşte motivarea deciziei BEC. El a mai spus că procesul-verbal cu rezultatele obţinute în străinătate nu a fost semnat de reprezentanţii PSD+PC, PNL şi UDMR .Tot ieri, BEC a respins ca neîntemeiată solicitarea PSD de renumărare a voturilor şi de refacere a centralizării şi a rezultatului alegerilor în secţiile de votare în care ar fi existat erori sau neconcordanţe. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat după şedinţa BEC că această solicitare a PSD se referea la secţiile de votare în care a invocat că ar fi existat erori sau neconcordanţe între datele consemnate în procesele-verbale. "Aceştia au scris în cerere că vor ataşa probele, dar nu au făcut acest lucru, nu era nimic ataşat şi atunci solicitarea le-a fost respinsă", a adăugat Muhuleţ. Curtea Constituţională a primit aseară de la BEC rezultatele scrutinului prezidenţial, urmând să stabilească data la care va dezbate contestaţiile privind alegerile. Conform datelor furnizate de BEC, Traian Băsescu este candidatul ales, cu 5.275.808 de voturi valabil exprimate. Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, liderul PSD Mircea Geoană a obţinut 5.205.760 de voturi valabil exprimate. Procesul verbal privind rezultatul alegerilor a fost semnat de toţi membrii BEC în afară de reprezentanţii PSD+PC, PNL şi PRM. Muhuleţ a precizat că este obligatorie doar semnătura preşedintelui BEC pe procesul verbal, absenţa semnăturilor reprezentanţilor partidelor politice nefiind un impediment pentru comunicarea datelor către CC. (Ioana Bugean)
Citește pe Antena3.ro