x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şedinţa Biroului Permanent, boicotată de Opoziţie pentru a 12-a oară

Şedinţa Biroului Permanent, boicotată de Opoziţie pentru a 12-a oară

02 Noi 2010   •   00:00
Şedinţa Biroului Permanent, boicotată de Opoziţie pentru a 12-a oară

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost suspendat astăzi din nou, după ce reprezentanţii Opoziţiei au participat doar pentru a avea discuţii pe procedură, aceştia anunţând că ar putea renunţa la boicotarea întrunirilor forului dacă Regulamentul va fi modificat.



"Suntem conştienţi că activitatea parlamentară trebuie să intre într-un ritm normal, sunt foarte multe proiecte care aşteaptă repartizarea la comisii. În acest moment suntem în discuţii pe proceduri, dacă vom reuşi să intrăm într-o atmosferă parlamentară normală şi dacă vom reuşi să facem câteva modificări ale Regulamentului", a declarat liberalul Mihai Voicu.

El a precizat că liberalii solicită eliminarea din Regulament a posibilităţii votului deschis cu mâna şi păstrarea votului electronic sau a celui prin apel nominal. De asemenea, Voicu a arătat că PNL avansează şi ideea realizării unui Cod de conduită a raporturilor dintre putere şi opoziţie.

"Atunci sperăm că în foarte scurt timp putem să deblocăm situaţia în Camera Deputaţilor", a precizat liberalul cu privire la aceste solicitări.

Cu privire la Codul de conduită, Mihai Voicu a arătat că acesta face referire la desfăşurarea activităţii parlamentare pe baza Regulamentului şi a legii fundamentale.

"Trebuie să ajungem în situaţia în care activitatea parlamentară să se desfăşoare strict pe baza regulamentelor şi a Constituţiei, să nu mai asistăm la scene ca aceea de la votul pe legea pensiilor, dar şi alte situaţii care au existat şi puterea să înţeleagă că îşi poate trece proiecte de lege dacă are o majoritate, dacă are mobilizare, opoziţia îşi poate face datoria inclusiv în Biroul permanent sau în plen. Pur şi simplu să respectăm regulile democratice normale, nu e nimic special, dar din păcate am ieşit din acest cadru de câteva luni şi trebuie să obligăm puterea să înţeleagă că trebuie să reintrăm în acest cadru", a afirmat deputatul PNL, potrivit Agerpres.

El a arătat că nu s-a discutat despre posibilitatea renunţării la solicitarea de demisie a Robertei Anastase şi că nu se poate pronunţa asupra semnalelor din partea puterii cu privire la propunerile de modificare a Regulamentului, ci că vor exista discuţii la nivelul liderilor de grup.

Şi social-democratul Mircea Duşa a precizat că există o serie de propuneri de modificare a Regulamentului, însă fără a preciza care sunt acestea.

"Suntem într-o situaţie inedită. Sunt peste 300 de proiecte de legi şi iniţiative la Biroul permanent. Am încercat să purtăm o discuţie pe proceduri pentru a debloca această situaţie. Încă nu am ajuns la o concluzie, probabil la şedinţa de miercuri când din nou este convocat Biroul permanent vom vedea ce soluţii vom găsi de modificare a Regulamentului pentru ca această situaţii să nu mai existe", a spus Duşa.

Biroul permanent al Camerei s-a suspendat astăzi pentru a douăsprezecea oară consecutiv de la adoptarea legii pensiilor.

×
Subiecte în articol: politic