Parlamentul s-a întrunit, joi, în ședință online, la ora 12:00, pentru votul asupra solicitării președintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgență.
Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Robert Cazanciuc, sunt prezenţi în sala de plen. Marcel Ciolacu conduce şedinţa.
Publicată de Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor pe Joi, 16 aprilie 2020
UPDATE 13:30. Decretul președintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgență cu 30 de zile a fost adoptat în plenul celor două Camere, cu modificările aduse de PSD, cu 404 voturi pentru, 29 împotrivă, 5 abțineri, în timp ce un parlamentar nu a votat.
UPDATE 13:15. Propunerea PNL prin care să se elimine articolele 2, 3, 4 și 5 din proiectul de hotărâre propus de PSD, respinsă cu 180 de voturi pentru, 254 împotrivă și 7 abțineri.
---------------------------
Miercuri, Comisiile juridică, de apărare și pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au dat rapoarte favorabile decretului. De asemenea, Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi și învățământ au avizat favorabil decretul dat de șeful statului.
În cazul în care decretul emis de președintele Klaus Iohannis va fi respins în plenul Parlamentului, șeful statului va fi nevoit să îl revoce, iar starea de urgență încetează.
Miercuri, parlamentarii au făcut o serie de propuneri și recomandări cu privire la decretul de prelungire a stării de urgență. Astfel, „pe durata stării de urgență restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” și doar pentru „prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României”.
Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare șapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat. De asemenea, proiectul mai prevede ca, în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet.
În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.
Două partide au anunțat că nu vor vota pentru prelungirea stării de urgență, respectiv Pro România și ALDE.