x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Semnalul de la Washington: PONTA APĂRĂ DEMOCRAŢIA DE BĂSESCU!

Semnalul de la Washington: PONTA APĂRĂ DEMOCRAŢIA DE BĂSESCU!

de Robert Veress    |    25 Iul 2012   •   07:32
Semnalul de la Washington: PONTA APĂRĂ DEMOCRAŢIA DE BĂSESCU!

'Pretentiile unor reputati comentatori internationali, precum Washington Post sau The Economist, conform carora primul ministru Victor Ponta a subminat democratia din Romania prin suspendarea presedintelui Traian Basescu, amenintand stabilitatea economica, nu sunt doar gresite, ci induc in eroare cu buna stiinta. La o analiza mai atenta a actiunilor mai mult sau mai putin recente ale presedintelui suspendat, precum si a recentelor decizii ale Curtii Constitutionale in aceasta privinta, se constata ca primul ministru apara, de fapt, democratia!', se arata intr-o analiza semnata de John Podesta, sef al echipei presedintelui Bill Clinton, in timpul mandatului acestuia la Casa Alba, analiza publicata de Center for American Progress (Centrul American pentru Progres), organizatie condusa de fosti si actuali influenti formatori de opinie afiliati Partidului Democrat, din randurile caruia provine si presedintele in exercitiu, Barack Obama, cotat favorit la castigarea alegerilor prezidentiale de anul acesta.

'Cu ceva mai mult de doua saptamani in urma, Parlamentul Romaniei l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, un fost capitan de vas maritim, care a colaborat cu Securitatea (politia secreta a Romaniei), inainte de revolutia din 1989, care a pus capat domniei liderului comunist Nicolae Ceausescu. Basescu s-a confruntat cu acuzatii cuntinue de coruptie, deturnare a rezultatului voturilor si comportament indecent, dupa ce a devenit pentru prima data presedinte, in 2004. A fost suspendat, pentru prima oara, in urma cu cinci ani, dupa acuzatiile conform carora ministrul Justitiei, Monica Macovei, apropiata sa, orchestra procese fundamentate politic', continua analiza politologului american.

Podesta si co-autorul analizei, Matt Browne, puncteaza ca, in prezent, confruntat cu o crestere fara precedent a lipsei sale de popularitate, dupa masurile de austeritate, care s-au suprapus unor violari repetate ale prevederilor consituttionale, Basescu a incearcat, cu disperare, sa remodeleze spectrul politic in favoarea sa.

'Imediat dupa numirea sa, primul ministru Ponta a cautat sa se focalizeze pe masurile necesare redresarii economiei, nu pe politica. Angajandu-se, pe de o parte, sa respecte angajamentele externe ale Romaniei, cu FMI si Banca Mondiala, Ponta a incercat sa promoveze cresterea economica si capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. In paralel, a majorat salariile din sectorul public si a returnat sumele retinute ilegal pensionarilor. Aceste masuri au asigurat o victorie de proportii pentru Uniunea Social Liberala in alegerile locale de la inceputul lunii iunie. Drept raspuns, presedintele Basescu a inceput un atac pervers, in plan personal si politic, la adresa primului ministru. Basescu a facut tot cea i-a stat in putinta pentru a bloca reformele, abuzand de prerogativele sale constitutionale.

In acest climat tensionat, USL a inlocuit presedintii celor doua camere parlamentare si l-a suspendat pe presedinte, decizii confirmate de Curtea Constitutionala. Cu toate ca majoritatea judecatorilor Curtii au fost nominalizati chiar de presedintele Basescu, aceasta a decis ca presedintele a incalcat Constitutia, uzurpand si sa diminuand rolul si atributiile primului ministru si ale Parlamentului si ca nu si-a respectat mandatul de moderator intre puterile statului', mai spun Podesta si Browne.

'Un referendum va avea loc duminica, in decursul caruia romanii vor avea oportunitatea sa decida viitorul presedintelui suspendat. Sondajele de opinie arata ca 80 la suta din populatie este impotriva presedintelui Basescu. Totusi, Curtea Constitutionala i-a oferit acestuia o portita de scapare, cu o decizie care a taiat initiativa Parlamentului de a modifica legislatia, pentru a permite demiterea presedintelui cu o majoritate simpla a electorilor. Viitorul presedintelui va fi determinat, prim urmare, de numarul de voturi, un cvorum de participare fiind necesar. Imediat dupa decizia Curtii, primul ministru Ponta le-a scris presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, insistand ca opinia judecatorilor sa fie respectata – ceea ce cu greu poate fi descrisa drept reactie a unui tiran nedemocrat, avid de putere. Ulterior, pe masura ce criza s-a adancit si internationalizat, primul ministru a incercat sa actioneze si sa se exprime rational si aparand deciziile Curtii Constitutionale.

Daca si presedintele Basescu ar fi manifestat acelasi respect pentru agenda Guvernului si pentru Constitutie, atunci perspectivele economice ale tarii ar fi fost mai surazatoare, iar democratia mai sanatoasa. Speram si ne asteptam ca vointa poporului roman sa triumfe. Pe termen scurt, e o chestiune de prezenta la vot; pe termen lung, e mai mult o chestiune de timp', conchide analiza Center for American Progress.

×