Deputatii si senatorii din Comisiile juridice au eliminat ieri in sedinta comuna dispozitiile, cu exceptia uneia, din pachetul de legi privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei, declarate neconstitutionale saptamana trecuta de Curtea Constitutionala.
Prevederile au fost eliminate cu 15 voturi "pentru" apartinand reprezentantilor PSD, PC, PRM si cu 14 voturi "impotriva" din partea deputatilor si senatorilor apartinand Aliantei, UDMR si Minoritatilor. Acest vot foarte strans a pus la grea incercare nervii celor din Alianta, pentru ca din tabara liberalilor au lipsit de la dezbateri doi deputati, Gabriel Zamfir si Dragos Ujeniuc, si un senator, Nicolae Popa. "Or sa fie impuscati pentru asta", si-a varsat naduful, la finalul sedintei, deputatul PD Daniel Buda. Singurul amendament acceptat de membrii Comisiilor a fost cel formulat de conservatorul Sergiu Andon, potrivit caruia "in perioada mandatului, presedintele si vicepresedintii alesi ca membri CSM nu pot desfasura activitatea de judecator sau procuror", revenindu-se in acest mod la prevederile Legii 317/2004. Andon a sustinut la final ca prin votul pe care l-au dat conservatorii s-a avut in vedere ca institutiiile statului trebuie respectate "indiferent de componenta lor umana" si ca modificarile propuse de Curte "nu intarzie nici reforma in justitie, nici integrarea in Europa".
Intrebat de ce a votat practic "impotriva Coalitiei", senatorul PC Gavrila Vasilescu a spus ca "suntem intr-o Coalitie, dar n-am jurat Coalitiei ca incalc Constitutia. Toti am jurat sa respectam Constitutia". Deputatul PSD Florin Iordache a explicat ca votul dat de partidul pe care-l reprezinta a demonstrat ca "PSD doreste reforma in justitie cu respectarea deciziei Curtii". De partea cealalta, Buda a acuzat Curtea de "ciuntirea" pachetului legislative, motiv pentru care au votat impotriva.