x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatorii PSD au semnat în orb

Senatorii PSD au semnat în orb

de Lavinia Dimancea    |    28 Aug 2008   •   00:00
Senatorii PSD au semnat în orb

PE CUVÎNT ● Constituţia lui Geoanå
Senatorii PSD care au semnat pentru modificarea Constituţiei nu au văzut şi nu ştiu ce prevede proiectul de lege propus de Mircea Geoană, dar şi-au dat OK-ul fie de principiu, fie pentru că au încredere în cuvîntul liderului pesedist şi în priceperea specialiştilor partidului.



PE CUVÎNT ● Constituţia lui Geoanå
Senatorii PSD care au semnat pentru modificarea Constituţiei nu au văzut şi nu ştiu ce prevede proiectul de lege propus de Mircea Geoană, dar şi-au dat OK-ul fie de principiu, fie pentru că au încredere în cuvîntul liderului pesedist şi în priceperea specialiştilor partidului.

În ciuda opoziţiei lui Ion Iliescu, Mircea Geoană a reuşit să strîngă marţi, în timpul şedinţei extraordinare de la Senat, semnăturile necesare pentru iniţierea proiectului de lege de modificare a Constituţiei cu privire la imunitatea demnitarilor români, deşi acesta nici măcar nu are o formă finală. Potrivit deputatului Valer Dorneanu, coordonatorul colectivului de redactare, proiectul ar fi gata, dar mai are de aşteptat un “OK”. Cu toate acestea, 39 de senatori, faţă de 34 cît era necesar, şi-au dat fără probleme semnătura, 29 dintre aceştia fiind, conform vicepreşedintelui Ilie Sârbu, de la PSD şi zece de la PC. Ion Iliescu, care a criticat repeziciunea cu care Geoană vrea să declanşeze procedura de modificare a Constituţiei, nu s-a numărat, susţin surse din partid, printre semnatari şi nici apropiaţi ai acestuia, precum senatorul Octav Cozmîncă. “Nu am semnat. Nu m-a întrebat nimeni, dar nici nu ştiu despre ce este vorba. E complicat să te pronunţi în necunoscut. Eu nu am semnat niciodată nimic pînă nu am citit textul cu pricina”, ne-a declarat Cozmîncă.

PE ÎNCREDERE. Senatorii-semnatari ai PSD recunosc că au spus “da” fără să ştie ce conţine proiectul de lege, dar nu fac o tragedie din asta, susţinînd că ştiu în mare despre ce este vorba, pentru că subiectul s-a discutat la şedinţa de grup. “Exact nu ştiu ce prevede proiectul, dar ideea este aceea pe care a spus-o domnul preşedinte Geoană: parlamentarii să nu mai aibă imunitate. Da, ar fi fost normal să vedem textul dacă acesta era terminat, însă avem încredere în ceea ce spune dl Geoană şi ceea ce vor face specialiştii partidului”, se justifică senatorul Doina Silistru. “N-am apucat să studiez totul în amănunt. Ideea a apărut în timp ce eram în teritoriu. Am discutat însă la grup şi sînt de acord cu ridicarea imunităţii. Am încredere în colegii specialişti”, spune şi Viorel Arcaş, semnatar al proiectului. Vasile Ioan Dănuţ Ungureanu s-a scuzat şi el că nu ştie ce prevede proiectul, dar invocă aceeaşi discuţie “generală” de la şedinţa senatorilor PSD, care s-a axat pe trei puncte: “ridicarea imunităţii preşedintelui, procedura de ridicare a imunităţii paralmentarilor şi numirea procurorilor şi judecătorilor”. În plus, acesta socoteşte că proiectul este “agreat de toată lumea”, lucru cu care însă nu este de acord colegul său de partid, Marin Bobeş. “În interiorul grupului sînt păreri diferite, iar eu am dat o semnătură de principiu. Sînt de acord că trebuie modificată Constituţia, dar nu există la acest moment o idee cristalizată”, precizează Bobeş, adugînd că nu crede că proiectul va trece în această sesiune, poate peste doi ani.

Dezacord

Mircea Geoană a anunţat că, prin proiectul de modificare a Constituţiei, pesediştii vor ca CSM să fie instituţia care să decidă asupra urmăririi penale a demnitarilor, şi nu Parlamentul, cum este în prezent. Preşedintele Consiliului, Lidia Bărbulescu, susţine însă că această sarcină nu poate fi transferată la CSM. “CSM are doar competenţe administrative în sistemul judiciar. CSM nu poate analiza actele făcute de procurori, pentru că asta ar însemna o imixtiune în actul de justiţie”, a declarat Lidia Bărbulescu, pentru HotNews.

×
Subiecte în articol: politic proiectul