x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul emancipează bărbaţii ca-n Trinidad Tobago

Senatul emancipează bărbaţii ca-n Trinidad Tobago

de Adrian Ilie    |    Robert Kiss    |    22 Oct 2015   •   14:44
Senatul emancipează bărbaţii ca-n Trinidad Tobago

Mai mulți senatori de la PSD și PNL au depus la Senat un proiect de lege care propune sărbătorirea Zilei Femeii, în data de 8 martie, și a Zilei Bărbatului în data de 19 noiembrie. Iniţiatorii spun că, începând cu anul 1999, Ziua Bărbatului este sărbătorită pe data de 19 noiembrie în Trinidad și Tobago.

Odată sărbătorite cele două zile la nivel național, senatorii consideră că se reglementează echilibrul de gen, se promovează dreptul la egalitatea de șanse între bărbați și femei, şi astfel se pot celebra contribuţiile pozitive pe care le au atât bărbaţii, cât şi femeile. Alegerea zilei de 19 noiembrie poate să aibă o miză ascunsă. Alegerile parlamentare de anul viitor vor avea loc în jurul datei de 20 noiembrie, iar în condițiile în care legislația în ceea ce privește modul de desfășurare al campaniilor electorale a devenit foarte restrictivă, eve-nimentelele organizate cu ocazia Zilei Bărbatului pot înlocui cu succes parangheliile electorale. Conform administrației publice locale pot organiza manifestări și eveniproiectului legislativ, autoritățile mente publice dedicate sărbătoririi acestor zile. Proiectul are raport de admitere și, după ce va fi dezbătut și votat de senatori, va merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională. 

Programul „Sânul şi laptele”
Camera Deputaţilor a adop-tat, ieri, o lege de stimulare a alăptării la sân prin restricţio-narea marketingului pentru substituenţii de lapte matern. Printre iniţiatori se află Roberta Anastase, Claudia Boghicevici şi Radu Berceanu. „Creăm un cadru legislativ pentru promo-varea beneficiilor alăptării, dar şi susţinerea mamei în utilizarea corectă a substituenţilor materni atunci când ei sunt necesari, precum şi contracararea marke-tingului agresiv al substituenţilor laptelui matern”, a argumentat Anastase, invocând şi avantajele alăptării naturale atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut. Totodată, creşterea frecvenţei alăptării naturale ar reduce reacţiile de dezaprobare la adresa femeilor care îşi alăptează copiii în locuri publice.

Gâlceavă cu femeile
Varujan Pambuccian s-a arătat iritat de modul în care iniţiatoarele legii alăptării şi-au pledat cauza: „Protestez împotriva repetatelor discriminări de gen făcute de colegele noastre. Ce înseamnă aia «deşi sunt bărbaţi»? Adică cum sunt bărbaţii? Mai cretini, mai incapabili să priceapă? Vă rog ca asemenea discriminări de gen să nu se mai repete”.
 

×