x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul face apel la judecata Curţii

Senatul face apel la judecata Curţii

de Aniela Nine    |    06 Feb 2008   •   00:00
Senatul face apel la judecata Curţii
Sursa foto: Jurnalul foto/

Conducerea Senatului va cere Curţii Constituţionale să decidă dacă Parlamentul trebuia sau nu să dea aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul acelor miniştri care sunt şi parlamentari. Senatorii din Comisia juridică au primit termen zece zile pentru elaborarea documentului.

Conducerea Senatului va cere Curţii Constituţionale să decidă dacă Parlamentul trebuia sau nu să dea aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul acelor miniştri care sunt şi parlamentari. Senatorii din Comisia juridică au primit termen zece zile pentru elaborarea documentului. 


Interpretând articolul 109 alin. 2 din Constituţie, în sensul că şeful statului numai împreună cu Camera Deputaţilor şi Senatul au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului şi având în vedere că Parchetul a început urmărirea penală a miniştrilor-parlamentari fără avizul Camerei din care fac aceştia parte, Biroul Permanent al Senatului a decis ieri, în unanimitate, să solicite arbitrajul Curţii Constituţionale. Decizia a fost luată la cererea grupului PNL din Senat, care a adresat o solicitare scrisă în acest sens Biroului Permanent. “Ignorarea de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, precum şi de către preşedintele României a deciziei celor două Camere ale Parlamentului de a li se cere avizul pentru urmărirea penală a membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari constituie, în opinia noastră, un conflict juridic de natură constituţională”, se arată în sesizarea grupului liberalilor. “Astăzi, Biroul Permanent a apreciat că ar putea exista un conflict de natură constituţională, în sensul prevederilor art. 46 lit. e din Constituţie între Preşedinţie, Mi­nisterul Justiţiei, Ministerul Public şi Parlament, şi a hotărât să solicite Comisiei juridice motivarea unui demers pe care preşedintele Senatului să-l facă către Curtea Constituţională, pentru a clarifica această stare de conflict care pare că există”, a precizat chestorul Se­natului, Ioan Chelaru.

Pentru ela­borarea documentului, Comisia juridică a pri­mit un termen de zece zile. De un răspuns favorabil din partea Curţii la demersul iniţiat de liberali nu ar urma să beneficieze doar ministrul PNL aflat în anchetă (Paul Păcuraru), ci şi senatorul PC Codruţ Şereş, şi depu­taţii PSD Adrian Năstase şi Miron Mitrea, căci decizia Curţii ar face referire la atribuţiile ambelor Camere ale Parlamentului. De altfel, chestorul pesedist al Senatului, Ioan Chelaru, a contrasemnat demersul liberalilor în calitate de jurist. 

 

CERERI REFUZATE. Deci­zia Senatului se bazează şi pe o mai veche solicitare a ministrului Paul Păcuraru ca această Cameră să stabilească dacă demersurile Parchetului sunt justificate în cazul său. Cererea făcută atunci de Senat către Parchet, de a i se pune la dispoziţie documentele în cazul Păcuraru, nu a primit însă un răspuns favorabil. De altfel, Parchetul a spus clar că nu este nevoie de avizul forului legislativ şi acum o lună, atunci când preşedinţii celor două Camere au anunţat Ministerul Justiţiei că se consideră că şi Parlamentul trebuie să dea aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul celor patru. 

 

IPOTEZE. În cazul în care CCR va decide că pentru declanşarea urmăririi penale era necesar şi avizul Parlamentului, anchetarea actelor celor patru miniştri ar putea fi suspendată. Teoretic, orice demers care nu este făcut cu respectarea procedurilor legale poate duce la suspendarea urmăririi penale într-o cauză sau poate duce la încetarea acesteia.

 

aniela.nine@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic