x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul respinge o propunere legislativă de interzicere a explorării prin fracturare hidraulică

Senatul respinge o propunere legislativă de interzicere a explorării prin fracturare hidraulică

de Mediafax    |    06 Noi 2013   •   17:17
Senatul respinge o propunere legislativă de interzicere a explorării prin fracturare hidraulică

Senatul a respins, miercuri, o propunere legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide şi anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă.

Proiectul, iniţiat de deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propune ca pe teritoriul României şi pe platforma teritorială a Mării Negre să fie interzisă utilizarea fracturării sau fisurării hidraulice pentru explorarea hidrocarburilor gazoase sau lichide.

Potrivit textului acestei iniţiative, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulică ar urma să constituie infracţiune şi să fie pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani sau amendă de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că fracturarea hidraulică este "o tehnică extrem de controversată utilizată pentru valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate în şisturi (roci laminate) din zona continentală sau maritimă constând în injectarea cu mare presiune a unei importante cantităţi de apă amestecată cu nisip şi compuşi chimici în scopul fragmentării rocilor pentru a elibera gazul natural existent în acestea".

"Multiplele controverse se referă la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul uriaş de apă, 35.000 de metri cubi doar pentru iniţiere, poluarea apei freatice şi a aerului, distrugerea unei uriaşe zone de teren, a florei şi faunei, scoaterea unor importante suprafeţe din circuitul agricol sau producerea de cutremure şi alunecări de teren, tratarea dificilă a apelor reziduale, precum şi efectele nocive asupra sănătăţii întrucât fluidul utilizat conține 750 de substanțe chimice din care cel puţin 38 sunt substanţe extrem de toxice şi opt cancerigene", mai susţine deputatul în expunerea de motive.

Iniţiatorul proiectului, deputatul Tudor Ciuhodaru, a afirmat, la dezbaterile generale, că există mai multe argumente în favoarea adoptării iniţiativei sale, printre care şi faptul că România nu are un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de şist şi nici nu le interzice.

"Le-aţi promis românilor că nu se va face acest lucru atât cât veţi fi la guvernare. Cei din Pungeşti sunt în momentul de faţă în faţa Senatului şi vă spun clar să spuneţi astăzi «Nu gazelor de şist»", le-a mai spus el senatorilor.

Senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a menționat că în SUA, unde s-au făcut astfel de foraje, nu există nici populație, nici localități.

El a spus că va vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative, susţinând că, dacă s-ar vota secret, mai mulți dintre parlamentarii puterii ar vota ca şi el.

Senatorul PNL Dian Popescu a susţinut că această propunere legislativă trebuie să fie respinsă deoarece interzice inclusiv exploaterea convenţională a gazelor.

"Fracturarea hidraulică se face din perioada interbelică, se continuă şi în ziua de astăzi. Substanţe chimice nocive de care vorbiți, cianuri de potasiu, sode caustice, se folosesc permanent. Această lege blochează exploatarea gazelor şi petrolului şi în condiții convenționale", a atenţionat senatorul liberal.

Senatorul PPDD Ioan Iovescu a anunțat, în plen, că membrii grupului său vor vota împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că, dacă această actuala majoritate ar fi fost la fel de disponibilă în chestiunea prospectării explorării şi exploatării gazelor de şist la sfârşitul anului trecut, guvernul pe care l-a condus nu ar fi căzut.

"Niciodată nu e târziu să-şi dea un om politic seama că interesul strategic al statului român ţine şi de acest aspect şi mă bucur, chiar dacă există un an şi jumătate aproape de întârziere, că astăzi problema se pune în modul serios, aşa cum am crezut şi eu că trebuie pusă în momentul când eram eu prim-ministru", a menţionat el.

Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 87 de voturi "împotrivă", opt voturi "pentru" şi 10 abțineri, preşedintele de şedință, vicepreşedintele Cristian Dumitrescu (PSD), anunţând că acesta a fost respins, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat.

Senatul a dezbătut iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

La ora dezbaterii şi votului asupra acestui proiect, aproximativ 20 de protestatari pichetau poarta de la intrarea principală în Senat, manifestând pentru interzicerea exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de şist şi pentru respingerea proiectului Roșia Montană. 

×
Subiecte în articol: fracturare hidraulica gaze sist