Sedinta comuna a celor doua Camere parlamentare de ieri a fost la un pas de a nu mai avea loc, soarta ei atarnand de scuzele datorate opozitiei de ministrul Serban Nicolae.
DANA PICIU
Inainte de inceperea sedintei de plen a Camerei, premergatoare sedintei comune, deputatii PNL si PD au amenintat ca, daca ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Serban Nicolae, nu-si cere scuze, ei nu vor participa la nici una dintre sedinte. Deputatii opozitiei au considerat ca declaratia de vineri a ministrului Nicolae este jignitoare si au anuntat ca, daca ministrul nu-si cere scuze, ei vor intra, probabil, in greva parlamentara.
NEGOCIERI. Ministrul Serban Nicolae a aratat in declaratia sa de saptamana trecuta ca cererea democratilor si liberalilor catre presedintele Iliescu de a nu promulga Legea alegerilor parlamentare si pe cea a alegerilor prezidentiale este o "mitocanie politica". Dupa o ora de negocieri, Serban Nicolae a venit in fata plenului Camerei si a spus ca regreta "incidentul creat in Parlament" de declaratia sa. "Nu a fost in intentia mea sa fac acest lucru si nu m-am adresat unor persoane, ci demersului in sine. Regret si imi prezint scuzele celor care s-au considerat jigniti de declaratia mea, daca acest lucru ajuta la renormalizarea activitatii Camerei, si va asigur ca niciodata nu am facut si nu o sa fac declaratii ofensatoare la adresa unor persoane care au fost alese de electorat pentru Parlamentul tarii", a mai spus Nicolae de la tribuna Camerei.
INDIFERENTA. Sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului a fost insa tratata cu maxima indiferenta de cei 410 senatori si deputati care au semnat foile de prezenta.
Parlamentarii au avut alte ganduri si alte preocupari decat raportul CSAT pe anul 2003 sau proiectul de lege pentru aprobarea contului general de executie a bugetului de stat si a bugetului pentru asigurarile sociale pe anul 2002, raportul activitatii Consiliului Legislativ pe anul 2003, aflate pe ordinea de zi si peste care au trecut fara nici un fel de interes, votand la gramada unde a fost cazul.
Citește pe Antena3.ro
CRITICI
Cu ocazia prezentarii raportului de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pe 2003, senatorul UDMR Karoly Szabo a criticat lipsa de acces al parlamentarilor la toate hotararile CSAT, desi unii dintre ei detin autorizatia necesara accesului la informatii clasificate. O alta nemultumire a senatorului UDMR a fost ca nu au ajuns la Parlament "elemente substantiale" privind contractul legat de Strategia de securizare a frontierei Romaniei. "Noi, reprezentantii contribuabilului, suntem in afara informatiilor legate de speta", a subliniat Karoly Szabo. El a mai spus ca in raportul CSAT sunt mentionate proiecte de lege care ar fi trebuit sa ajunga deja la Parlament si a dat ca exemplu proiectul de lege privind pregatirea populatiei pentru aparare, "in care isi are sediul" problema serviciului militar obligatoriu. La randul sau, senatorul PNL Norica Nicolai a cerut Consiliului sa intensifice consultarile cu Parlamentul in privinta deciziilor majore.