x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Softul pentru alegeri salvat de suedezi

Softul pentru alegeri salvat de suedezi

de Aniela Nine    |    12 Noi 2008   •   00:00
Softul pentru alegeri salvat de suedezi

Alegerile uninominale au fost salvate. Softul va fi finalizat de o firmă suedeză, parteneră a companiei lui Sebastian Ghiţă, iar instanţa supremă a respins cererea PRM de suspendare a Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale.

S-a decis. După aproape cinci zile în care ipoteza amânării alegerilor părea din ce în ce mai plauzibilă, ieri lucrurile s-au lămurit: alegerile nu mai sunt ameninţate de nici un pericol, căci softul necesar centralizării rezultatelor va fi realizat la timp. Autoritatea Electorală Permanentă a acceptat ieri soluţia oferită luni seara de TeamNet ca o firmă parteneră să continue şi să finalizeze produsul software necesar alegerilor. Şi ca nici o suspiciune să nu mai planeze asupra unor posibile legături cu lumea politică, firma care va continua procesul de elaborare a softului propusă de Asesoft şi TeamNet, este o firmă suedeză. “Autoritatea a acceptat soluţia oferită de noi, ca acest contract să fie continuat de o firmă parteneră. Şi ca să nu se mai poată specula asupra legăturilor cu vreun partid politic, am propus o firmă din Suedia cu care noi avem un parteneriat. Am discutat cu ei, şi sunt disponibili să continue să lucreze ei”, ne-a spus ieri acţionarul majoritar al Asesoft, Sebastian Ghiţă. Firma din Suedia nu era singura soluţie oferită de compania lui Ghiţă pentru a putea renunţa la elaborarea softului fără să plătească penalizările în valoare de 3 ori cuantumul contractului. În cadrul unei întâlniri care a avut loc luni seara, târziu, AEP i s-au propus două variante: continuarea contractului de către firma din Suedia sau o altă firmă din Macedonia, ambele partenere ale Asesoft şi ambele dispuse să continue contractul. Cum timpul scurt rămas până la alegeri era un factor de presiune, AEP a trebuit să accepte ieri soluţia propusă de ASESOFT.

SUEDEZII IAU TOŢI BANII
Firma suedeză nu va mai avea însă prea multe de făcut, căci până acum TeamNet-ul deja a realizat mare parte din componentele produsului software. Prin urmare, toate acestea vor fi puse la dispoziţia suedezilor, care, spune Ghiţă, vor trebui să finalizeze procesul şi să asambleze aceste componente. Totuşi, pentru aceasta suedezii vor primi întreaga valoare a contractului, cei 5,8 milioane de lei plus TVA. “Renunţăm la tot, primesc ei toţi banii, toată valoarea contractului. Numai să se termine cu toate astea”, spune Sebastian Ghiţă. După asamblarea componentelor software, produsul va trebui verificat de o comisie a AEP, iar la 20 noiembrie va fi certificat spre neschimbare.

 

Argumente

“Criza” softului electoral a început în urmă cu 5 zile, când Asesoft, compania deţinătoare a firmei care câştigase pe 24 octombrie licitaţia, a anunţat că renunţă la acest contract, din cauza posibilelor prejudicii de imagine ulterioare generate de asocierea cu o implicare în lumea politică. “Decât să ne trezim după alegeri că vine unul sau altul dintre politicieni care a pierdut alegerile şi o să înceapă să acuze că nu a fost softul bun, că a fost nu ştiu cum, că a avut două coarne... Mai bine renunţăm acum. Nu vreau să mă trezesc apoi că se întâmplă ca la alegerile din 2004 şi începe careva să strige «Arestaţi directorul firmei de soft!»“, ne explica atunci Ghiţă decizia companiei sale.

 

Respingere

Hotărârea de Guvern ce delimitează colegiile uninominale rămâne valabilă pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Instanţa supremă a respins ieri, printr-o decizie irevocabilă, cererea PRM de suspendare a efectelor acestui act normativ. PRM a contestat valabilitatea Hotărârii de Guvern şi a încercat să-i amâne şi aplicarea până când justiţia va stabili dacă actul normativ este sau nu legal. Nici unul dintre demersuri nu a afectat însă până acum aplicarea Hotărârii de Guvern. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ieri că decizia instanţei supreme ar dovedi că justiţia este putredă şi ar fi fost cumpărată de Guvern prin sporurile salariale acordate.

  • Miruna Pasă Petru
×
Subiecte în articol: politic