x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soluţie politică la scandalul Spiru Haret

Soluţie politică la scandalul Spiru Haret

de Eugenia Mihalcea    |    21 Iul 2009   •   00:00
Soluţie politică la scandalul Spiru Haret
Sursa foto: Liviu Chirică/Mediafax

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, sfidează conducerea PSD şi, deşi ameninţată cu retragerea sprijinului politic, spune că va susţine în continuare ca absolvenţii specializărilor neacreditate de la Universitatea "Spiru Haret" să dea un examen de validare, pentru a li se recunoaşte diplomele.



Ecaterina Andronescu trebuie însă să găsească o rezolvare "politică" pentru ca aproximativ 100.000 de potenţiali alegători, absolvenţi de "Spiru", să nu aibă de suferit tocmai în an electoral.

"Cred că validarea trebuie făcută. În discuţia de la PSD s-a vorbit despre numărul îngrijorător de mare al celor cu diplome invalidate", a declarat ieri Ecaterina Andronescu pentru Jurnalul Naţional.

Asta după ce duminică seară ministrul Educaţiei a participat la o şedinţă a social-democraţilor, în urma căreia a exprimat un punct de vedere care era în contradicţie cu cele declarate de preşedintele PSD, Mircea Geoană. Liderul PSD a susţinut că studenţii nu ar mai trebui să dea examen, în timp ce Andronescu a declarat că nu se pune problema aşa. Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a spus, după şedinţa PSD, că partidul a decis mandatarea ministrului Educaţiei pentru găsirea unei soluţii "politice" pentru rezolvarea cazului "Spiru Haret", astfel încât studenţii de la această universitate "să nu sufere".

DE LA 5.000 LA 56.000 DE DIPLOME
Ecaterina Andronescu a mai precizat că va participa la şedinţa PSD de astăzi, unde va prezenta datele pe care Comisia de Control a Ministerului Educaţiei le-a adunat până acum de la "Spiru Haret". "Trebuie să avem dimensiunea a ceea ce s-a întâmplat acolo", a afirmat ministrul, făcând referire la faptul că din anul 2003 universitatea a început să solicite din ce în ce mai multe diplome de absolvire. Mai exact, dacă în 2003 "Spiru Haret" a cerut Ministerului Educaţiei 5.700 de diplome, în 2004 a avut nevoie de 5.000, în 2005 de 6.000, în 2006 de 10.000, în 2007 de 15.000, iar în ultimii doi ani de 50.000, respectiv 56.000 de diplome.

LA JUDECATĂ CU GUVERNUL
În acelaşi timp, conducerea Universităţii "Spiru Haret" a anunţat ieri că a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi Guvernul pentru promovarea HG 749/2009, care elimină instituţia de pe lista celor acreditate sau care pot funcţiona provizoriu şi care interzice organizarea admiterii în anul universitar 2009-2010. Rectorul Aurelian Bondrea a spus că Universitatea "Spiru Haret" funcţionează legal şi că, în consecinţă, toate diplomele eliberate de programele şi specializările instituţiei sunt legale, întrucât au acreditare sau autorizare provizorie de funcţionare.

Bondrea a precizat că decizia ministrului Ecaterina Andronescu este abuzivă şi ilegală, iar prin hotărârea de Guvern se încearcă eliminarea universităţii din competiţia cu instituţiile de învăţământ superior de stat. Tot ieri, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a cerut o întâlnire Ministerului Educaţiei, Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare pentru a-şi stabili competenţele în cazul diplomelor "Spiru Haret".

Ecaterina Andronescu a anunţat săptămâna trecută că diplomele eliberate de Universitatea "Spiru Haret" şi de alte instituţii de învăţământ superior la programele de studii neautorizate sunt nule, dar pot fi validate dacă absolvenţii dau un examen de validare, care va putea fi susţinut într-un interval de cinci ani.


La tribunal
Peste 20 dintre absolvenţii "Spiru Haret", secţia Deva, care au fost scoşi din examenul de titularizare, au depus plângere penală împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara pentru abuz în serviciu şi comportament abuziv. Deja s-a deschis dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, iar acesta va fi trimis spre cercetare Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara.

Persoanele care au depus plângerea reclamă faptul că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, care au coordonat comisia de examinare la concursul de titularizare, le-au refuzat dreptul de a da examenul şi le-au scos afară din săli cu câteva minute înainte ca subiectele să fie făcute publice.
Monalise Hihn

×
Subiecte în articol: politic Spiru Haret haret spiru