x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică SONDAJ CCSB - Prezenţă peste 85% la votul uninominal

SONDAJ CCSB - Prezenţă peste 85% la votul uninominal

de Aniela Nine    |    29 Sep 2008   •   00:00

Românii sunt foarte interesaţi să îşi aleagă uninominal parlamentarii, peste 85% dintre subiecţii unui sondaj CCSB declarând că ar merge să îşi exprime opţiunea de vot.



Românii sunt foarte interesaţi să îşi aleagă uninominal parlamentarii, peste 85% dintre subiecţii unui sondaj CCSB declarând că ar merge să îşi exprime opţiunea de vot.

Astfel, 73% dintre respondenţi au declarat că se vor duce la vot cu siguranţă pentru a-şi alege reprezentanţii în mod uninominal, în timp ce 13% au spus că "probabil că da". La ex­tre­ma cealaltă, doar 9% dintre subiecţi au spus că nu se vor prezenta "cu siguranţă" la alegeri în noiembrie, în timp ce doar 4% au spus că "probabil că nu". Doar 1% dintre subiecţi nu răspund sau nu ştiu să răspundă la această întrebare.

Întrebaţi cu ce partid sau alianţă politică ar vota dacă duminica viitoare ar fi alegeri generale, 36% dintre respondenţi care au avut o opţiune politică clară au ales Alianţa PSD+PC, 34% au optat pentru PD-L, iar 20% au indicat PNL. Singurul partid care ar mai urca până la pragul de intrare în Parlament, de 5%, este UDMR. În schimb, PRM nu ar obţine decât 3%, PNG – 2%, iar PNŢCD – 1%. Raportat la procentul de 73 al celor care au declarat că vor merge cu siguranţă la vot, clasamentul de mai sus înseamnă 24% intenţie de vot pentru Alianţa PSD+PC, 23% pentru PD-L, 13% pentru PNL, 3% pentru UDMR, 2% pentru PRM şi 1% pentru PNG-CD. Procentul nehotărâţilor este de 18 la această întrebare, în timp ce 15% dintre subiecţi nu răspund.

Coaliţia de guvernare
În contextul în care nici un partid nu ar reuşi să obţină peste 50% din voturi şi astfel să alcătuiască singur Guvernul, 28% dintre subiecţii chestionarului au indicat drept cea mai potrivită alianţă/coaliţie de guvernare Alianţa PSD+PC cu PNL. 25% au optat însă pentru refacerea vechii Alianţe D.A. din PNL şi PD-L, în timp ce 19% au ales formula PD-L cu PSD+PC. Doar 3% au optat pentru o altă formulă de gu­ver­nare, iar un sfert din subiecţi nu au răspuns sau au spus că nu ştiu răspunsul la această întrebare. Sondajul a fost rea­lizat în perioada 22-25 septembrie 2008 pe un eşantion de 1.063 de persoane, având o marjă de eroare de +/– 3,1%.

Citiţi sondajul integral
– format pdf

×
Subiecte în articol: politic