x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj CURS: Alianţa PSD+PC ar câştiga europarlamentarele

Sondaj CURS: Alianţa PSD+PC ar câştiga europarlamentarele

27 Apr 2009   •   00:00

In cazul in care saptamana viitoare ar avea loc alegerile pentru Parlamentul European, Alianta PSD+PC ar obtine 30% din totalul voturilor exprimate, devansand, astfel, PDL-ul, care ar trebui sa se multumeasca doar cu 26% din sufragii.



Procentele, care confirma evidenta scadere in popularitate a democrat-liberalilor in topul preferintelor romanilor, sunt cuprinse in cel mai recent sondaj de opinie CURS, realizat in perioada 8-16 aprilie, in exclusivitate pentru Politico.ro.

Pe locurile urmatoare se regasesc, in urmatoarea ordine: PNL - 19%, PRM - 7% si UDMR - 7%. Fiica mai mica a presedintelui Traian Basescu, care va candida la ca independent, ar obtine 4% din voturi, procent suficient pentru a dobandi mandatul de eurodeputat.

Social-democratii, impreuna cu aliatii lor conservatori, sunt marii castigatori si la capitolul atragerii voturilor celor indecisi. Atfel, studiul releva faptul ca PSD+PC ar obtine nu mai putin de 28% din optinunile de vot ale romanilor nehotarati in privinta formatiunii pe care o sustin sau nu vor sa voteze. PNL ar reusi sa atraga 17% din sufragiile indecisilor, PDL - 16%, PRM - 15%, Elena Basescu - 6%, iar UDMR - 3%.

In ceea ce priveste optiunile de vot ale romanilor la viitoarele alegeri prezidentiale, actualul sef al statului, Traian Basescu, este cotat cu 32% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoana - 23%, Crin Antonescu - 20%, George Becali - 10%, Corneliu Vadim Tudor - 9% si Principele Radu - 3%.

Astfel, sondajul CURS prezinta cateva rasturnari de situatie in raport cu studiul BCS, dat publicitatii saptamana trecuta, in care PDL-ul era cotat cu 32,6% din totalul voturilor, fata de PSD+PC, care ar fi obtinut doar 26,6%. De asemenea, PNL a crescut cu aproape doua procente fata de ierarhia anterioara.

In ceea ce priveste intentia de vot la alegerile prezidentiale, poate fi evidentiata revenirea liderului PSD, Mircea Geoana, in urma lui Traian Basescu. In sondajul BCS, presedintele liberalilor, Crin Antonescu era cotat cu a doua sansa la victoria finala, cu 24,8%, in timp ce Mircea Geoana ocupa doar pozitia a treia, cu 19,5%.

Un alt aspect important il constituie si scaderea popularitatii lui Traian Basescu in randurile romanilor, acesta pierzand peste cinci procente fata de ierarhia cuprinsa in sondajul BCS.

Potrivit sondajului CURS, 36% dintre cei chestionati au afirmat ca se vor prezenta la urne.

Studiul a fost realizat in prioada 8-16 aprilie 2009, are o marja de eroare de +/-3% .
Sursa: www.politico.ro

×
Subiecte în articol: politic