x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj: PNL a mai pierdut două procente, în ultima lună

Sondaj: PNL a mai pierdut două procente, în ultima lună

de Ion Alexandru    |    18 Mai 2020   •   10:01
Sondaj: PNL a mai pierdut două procente, în ultima lună

Partidul de guvernământ a mai pierdut două procente în intenția de vot, față de luna aprilie, conform unui sondaj de opinie realizat, în perioada 4 – 14 mai 2019, de Centrul de Sociologie Urbană (CURS). Astfel, PNL a ajuns la un procent de 32 la sută, față de 34 procente în aprilie și față de 38 la sută la începutul acestui an. În același timp, principalul competitor al liberalilor, PSD, și-au consolidate poziția, la un scor de 29 la sută.

 

Cercetarea a fost realizată în model Omnibus, la finalul stării de urgență instituite la nivel național. Astfel, dacă în lunile ianuarie și februarie, formațiunea condusă de Ludovic Orban avea 38%, în aprilie liberalii au scăzut la 34%, pentru ca, luna aceasta, să cadă la o cotă de 32 de procente. Pe partea stângă a eșichierului politic, cercetarea CURS arată că, dacă Partidul Social-Democrat avea, în lunile ianuarie și februarie, o cotă în intenția de vot de 27 la sută, în aprilie a urcat la 29 de procente, unde s-a stabilizat și în luna mai, la finalul stării de urgență.

Alianța USR-PLUS are 13 la sută în intenția de vot, urmată de formațiunea condusă de Victor Ponta, Pro România, cu 6 la sută. ALDE ar trece, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pragul electoral, ajungând, pentru prima dată după o lungă perioadă, la un procent de 5 la sută. Tot 5 procente ar primi și formațiunea Partidul Mișcarea Populară, dar și UDMR.

Sondajul CURS mai evidențiază o cădere în încrederea populației în ceea ce-l privește pe președintele Klaus Iohannis. Scăderea este cauzată de asumarea directă a gestionării crizei coronavirus. Sondajul a fost realizat în perioada 4-14 mai pe un eșantion de 986 de respondenți, prin metoda CATI, cu o marjă de eroare de 3,1% și un nivel de încredere de 95%.

 

Evoluții spectaculoase față de luna aprilie

Conform ultimului sondaj CURS, dat publicității în luna aprilie, PNL ar obține 34 la sută din voturile electoratului, în timp ce PSD ar fi fost creditat de 29 la sută dintre votanți. Alianța USR-PLUS era cotată, conform CURS, cu 12 la sută din preferințe, în timp ce PMP, cu 5 procente. O creștere spectaculoasă o cunoștea partidul lui Victor Ponta, Pro România, care ar fi fost votat de 7 la sută din electorat. În schimb, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, nu ar fi reușit să treacă pragul, întrunind 4 la sută din voturi. UDMR se afla la limită, cu 5 procente, în timp ce Partidul Puterii Umaniste (Social Liberal) este preferat de 3 la sută dintre respondenți.

 

PNL: 32%. PSD: 29%. USR-PLUS: 13 procente. ALDE ar trece pragul electoral

×