Curtea Constituţională a decis că hotărârea Senatului prin care a fost respinsă cererea procurorilor de încuviinţare a arestării lui Dan Şova este neconstituţională. Judecătorii CCR invocă faptul că respingerea cererii a fost făcută pe baza unor prevederi declarate anterior ca neconstituţionale. Decizia deschide posibilitatea ca votul privind imunitatea senatorului PSD să fie reluat în plenul Senatului.
Cu majoritate de voturi, jude¬cătorii Curţii au admis sesizarea de neconstituţionalitate depusă de către PNL. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va aştepta ca CCR să publice şi motivarea deciziei de miercuri pentru ca Senatul să ia o decizie în cazul lui Dan Şova. Teoretic, există două variante: fie Senatul redactează o nouă hotă¬râre pe baza votului dat deja în care să constate că, de fapt, votul dat a fost pentru admiterea cererii DNA, fie este reluat votul cu totul. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, cere adoptarea primei soluţii. „Decizia CCR tre-buie pusă în aplicare de urgenţă, chiar dacă respectarea normelor nu e deloc un lucru uşor pentru PSD”, a spus Gorghiu, care a cerut şi demisia lui Tăriceanu, pe care-l acuză de compromiterea imaginii Senatului.
Şova a scăpat prima dată de arestare deoarece Tăriceanu a apreciat, pe baza Regulamentului Senatului, că era nevoie ca arestarea să fie încuviinţată cu majo¬ritatea membrilor Senatului, nu majoritatea membrilor prezenţi. Prevederea din Regulament fusese însă declarată anterior ca neconstituţională. Pentru ares¬tarea lui Şova votaseră 79 de se-natori, iar 67 au fost împotrivă.