x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stanoiu preia postul lui Talpes

Stanoiu preia postul lui Talpes

10 Mar 2004   •   00:00

Dupa ce timp de o saptamana a pastrat secretul asupra "detasarii" ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu, la Cotroceni, presedintele Ion Iliescu a confirmat numirea acesteia in postul pe care l-a detinut de Ioan Talpes.

Presedinte Iliescu a facut dezvaluirile, luni seara, intr-o atmosfera mai relaxata, la sfarsitul spectacolului de muzica folk prezentat in sala de teatru a Palatului Cotroceni, pe care presedintele l-a daruit de 8 Martie doamnelor si domnisoarelor care lucreaza sau colaboreaza cu Administratia Prezidentiala. El a declarat si ca o va numi pe Rodica Stanoiu consilier prezidential in locul lui Ioan Talpes, fara a-i preciza insa atributiile. "O sa discutam cum anume, dar in general va prelua domeniul lui Talpes", a explicat Iliescu. Intrebat daca Stanoiu va prelua domeniul sigurantei nationale sau va fi sef al Administratiei prezidentiale, Ion Iliescu a raspuns: "O sa vedem. O sa discutam impreuna cum e mai bine, dar cam acesta este domeniul. Adica facem o rocada: l-am dat pe Talpes la Guvern si am adus de la Guvern o femeie".

Colaboratori vechi

Incantat de "achizitie", presedintele a declarat ca a colaborat bine cu Stanoiu pana acum. "Ne-am inteles foarte bine", a spus Iliescu, referindu-se la perioada in care au fost amandoi senatori, iar Stanoiu l-a secondat ca vicepresedinte al PDSR. El a mai spus ca aducerea lui Stanoiu la Cotroceni este un castig. "Eu apreciez pe toata lumea la fel de bine. Aici se lucreaza intr-un climat de conlucrare, de stima reciproca si de solidaritate ", a explicat seful statului. La spectacol a fost prezenta si Rodica Stanoiu, care nu l-a slabit o clipa pe presedinte.

Procedura neclara

In scrisoarea lui Adrian Nastase catre Parlament si in proiectul de hotarare privind modificarea structurii Guvernului, numele Rodicai Stanoiu nu apare printre ministrii revocati. Documentele includ revocarea ministrilor Ilie Sarbu (Agricultura) si Alexandru Athanasiu (Educatie), necesara prin reorganizarea ministerelor pe care le conduc, si numirea in functia de membru al Guvernului pentru Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Ioan Talpes (ministri de stat), Speranta Maria Ianculescu, Ilie Sarbu, Alexandru Athanasiu, Victor Ponta, Cristian Diaconescu. Noul Cabinet va fi validat azi de Parlament. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a declarat ieri ca mentionarea numelui Rodicai Stanoiu in proiectul de hotarare privind reorganizarea Guvernului nu este necesara, obligatorie fiind prezenta numelor noilor ministri, care trebuie audiati si investiti de catre Parlament.

PNL si PD nu vor vota noul cabinet

Parlamentarii liberali vor vota astazi impotriva investirii noului Cabinet, in Parlament, pe motiv ca reorganizarea Guvernului demonstreaza ineficienta actualei puteri, iar noua structura a Executivului este destinata campaniei electorale a candidatului PSD la presedintie. Vicepresedintele PNL Paul Pacuraru considera ca restructurarea Guvernului va constitui "o piedica " in calea integrarii Romaniei in UE, pentru ca "nu persoanele sunt importante, ci structurile, iar acestea din urma au un rol neclar". Nici PD nu va vota noua formula a Guvernului. Liderul PD, Traian Basescu, a cerut ieri noilor ministri, potrivit Legii raspunderii ministeriale, sa prezinte rapoarte de activitate. "Sa ne spuna dl Ponta cate din constatarile sale au fost altceva decat maculatura. Cati oameni au fost arestati, care au fost concluziile instantelor judiciare etc. Ne-ar interesa un raport de activitate al doamnei Rodica Stanoiu, unul al domnului Musetescu cu privire la privatizarile facute de APAPS, domnul Agathon sa spuna ce s-a intamplat cu banii de la Dracula Park etc.", a declarat ieri liderul PD. (Oana Stancu)

Ministrul Justitiei intra la remaniere

Numele Rodicai Stanoiu nu avea de ce sa fie mentionat in hotararea pentru aprobarea modificarii structurii si componentei Guvernului, afirma consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, Serban Nicolae. "Postul de membru al Guvernului, ministru al Justitiei, nu este afectat de modificarea structurii Guvernului, astfel incat eventuala inlocuire a ministrului Justitiei se face dupa procedura remanierii, nefiind necesara aprobarea Parlamentului", a declarat Nicolae pentru Mediafax. El a precizat ca, din acelasi motiv, nu era obligatorie nici mentionarea numelui lui Cristian Diaconescu, nominalizat pentru preluarea portofoliului Justitiei. Articolul 106 din Constitutie si articolul 5 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor prevad ca functia de membru al Executivului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege. Revocarea din functia de membru al Guvernului are loc in caz de remaniere guvernamentala si se face de presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea primului-ministru. ( MONICA IORDACHE )

×
Subiecte în articol: politic guvernului stanoiu