x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Steagul secuiesc, doar alături de cel al României

Steagul secuiesc, doar alături de cel al României

de Robert Kiss    |    13 Mai 2015   •   22:56
Steagul secuiesc, doar alături de cel al României

 Camera Deputaților a votat un proiect de lege privind steagurile care pot fi arborate pe unitățile administrativ-teritoriale. Proiectul prevede care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o manifestare organizată de o persoana fizică la nivel local și care va fi modali¬tatea de arborare a steagurilor

Conform proiectului adoptat de Parla¬ment, unitățile administrativ-teritoriale pot arbora steagul propriu doar alături de drapelul României și de drapelul Uniunii Europene. De asemenea, steagurile proprii ale județelor, orașelor sau comunelor nu vor putea aduce atingere simbolurilor naționale și nici nu vor putea conține simboluri ale altor state. Steagurile vor putea fi folosite și cu prilejul unor manifestări de interes local sau cu ocazia unor acțiuni protocolare sau festive.

Guvernul României va fi cel care va aproba, prin hotărâre, modelul de steag al unităților administrativ-teritoriale. Pentru județele în care minoritățile reprezintă cel puțin 20% din populație, steagurile proprii vor fi inscripționate și în limba minorității respective, însă sub inscripția oficială în limba română. Deși proiectul a fost parte a protocolului semnat anul trecut cu UDMR pentru intrarea acestora la guvernare, PSD a făcut modificări consistente, astfel încât steagul Ținutului Secuiesc să nu poată fi folosit în mai multe județe și nici în cadrul unor manifestări, dacă acestea nu se încadrează în prevederile legii. Totuși, dacă Guvernul aprobă însemnele secuiești, un astfel de steag poate deveni reprezen¬tativ pentru o anumită unitate adminis¬trativ teritorială, cum ar fi, de exemplu, Consiliul Județean Covasna.

Prin acest proiect sunt reglementate și măsurile impuse pentru cei care nu respectă prevederile, situații des întâl¬nite în județele Covasna și Harghita, acolo unde primarii au fost amendați de prefecți pentru arborarea steagului secuiesc. Astfel, dacă vor încălca legea, persoanele fizice sau juridice vor fi sancționate cu o amendă de până la 10.000 de lei.

×