x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ştiri

Ştiri

13 Noi 2008   •   00:00

BĂSESCU SE GRĂBEŞTE: România trebuie să formeze “rapid” un guvern după alegerile legislative de la 30 noiembrie, pentru a gestiona efectele crizei economice, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, citat de AFP.

“Speranţa mea este să avem rapid un guvern, care să se bucure de o majoritate solidă în Parlament. Criza economică internaţională va acţiona drept catalizator pentru adoptarea unei soluţii rapide şi benefice pentru ţară”, a declarat Băsescu unor ziarişti francezi. El a mai spus că guvernul format după alegeri va trebui “să gestioneze în mod eficient fondurile europene”, României fiindu-i destinate aproape 32 de miliarde de euro până în 2013. (Dana Piciu)

LIBER LA REFERENDUM
Curtea Constituţională a admis ieri sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu legea care prevede că nu se poate organiza referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale, parlamentare sau europarlamentare. Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, că legea este neconstituţională, întrucât Constituţia nu impune nici o condiţie legată de dreptul preşedintelui de a convoca un referendum. În 45 de zile, Parlamentul este obligat să pună decizia Curţii în acord cu legea.

PREMIER INDEPENDENT
Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că şeful statului îşi doreşte cel mai mult un Guvern PD-PNL, condus de un tehnician, un independent. El a adăugat că şeful statului nu va mai apela la anticipate, în noua legislatură, ci va căuta o formulă “cât mai convenabilă”. Antonescu a mai spus că noul guvern va fi format în două săptămâni de la alegeri, rezultatul fiind validat cu o zi, două mai târziu faţă de alegerile pe listă, astfel că în jurul datei de 15 decembrie vom avea un nou premier în funcţie.

REACŢIE SRI
Serviciul Român de Informaţii a precizat ieri că nu este şi nu va fi implicat în activităţi cu caracter politic, în replică la afirmaţiile preşedintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, potrivit cărora el şi alţi lideri PSD sunt filaţi de SRI şi Doi şi-un sfert. “Dezaprobăm încercările de a atrage SRI în dezbaterile din cadrul campaniei electorale şi considerăm că aceasta nu face decât să contribuie la dezinformarea cetăţenilor prin introducerea în cadrul agendei publice actuale a unor false teme cu substrat electoral”, se arată într-un comunicat al SRI. În plus, “directorul SRI garantează independenţa şi neutralitatea politică a Serviciului, în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare”.

 

DEMISIE LA GUVERN
Şeful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Neguţ, şi-a dat ieri demisia iar decizia de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părţilor a fost semnată de premierul Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. În locul lui Neguţ a fost numit Ion Cristea, director general adjunct. Conform aceluiaşi comunicat, Pandelea Pelmuş a fost numit în funcţia publică de secretar general în Ministerul Internelor. Emanoil Neguţ a condus Autoritatea de Control al Guvernului din ianuarie 2005, iar după reorganizarea Guvernului premierul a decis  să conducă în continuare instituţia. (D.P.)

 

ANULARE UNINOMINAL
Curtea Constituţională (CC) va lua în discuţie la 18 noiembrie excepţiile ridicate în dosarul în care PRM a cerut anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de la 28 octombrie, prin care a sesizat Curtea Constituţională să decidă asupra unor texte de lege din ordonanţe de Guvern privind organizarea alegerilor la cererea PRM, că textele criticate sunt constituţionale. Cererea PRM de suspendare a Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale a fost respinsă marţi de instanţa supremă.

×
Subiecte în articol: politic guvern