x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia pedeliştilor: jigneşte cât poţi şi fugi

Strategia pedeliştilor: jigneşte cât poţi şi fugi

de Gabriela Antoniu    |    15 Ian 2012   •   21:00
Strategia pedeliştilor: jigneşte cât poţi şi fugi

Desi fan al bailor de multime si al intoarcerii la popor, presedintele Basescu a evitat in cele trei zile de proteste sa se arate romanilor. Nici premierul Boc nu a fost mai dornic pana ieri. Mai mult, s-a vehiculat intens informatia ca cei doi barbati de stat ar fi parasit sambata Capitala, scotandu-l la inaintare pe purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, sa transmita mesaje poporului.

Sever Voinescu: "niste nevrotici"
Mesaje ce au avut darul mai mult sa irite, decat sa calmeze spiritele. El a dat de inteles ca protestarii sunt niste "nevrotici" care habar n-au de ceea ce se intampla in sistemul sanitar romanesc si, ca sa nu ramana ignoranti, i-a trimis la film. "Politicienii pot vindeca sau pot agrava nevrozele unei societati, mai ales cand e vorba de nevroze provocate chiar de ei. PDL raspunde pozitiv oricarei pro­puneri serioase de dialog, in sensul insanatosirii natiunii noastre. In fond, fiecare dintre noi a fost, este sau va fi pacient. In incheiere, imi permit sa va invit sa vedeti sau sa revedeti filmul lui Cristi Puiu «Moartea domnului Lazarescu»", a spus Sever Voi­nescu. El a anuntat totodata ca reforma in domeniul sanatatii este "o necesitate stringenta".
Ca urmare, PDL isi asuma ca pe o datorie reluarea intregului proces de elaborare a unei legi a sanatati si ca este este interesat de orice pro­punere de dialog venita dinspre alte partide sau structuri ale societatii civile. Dar nu orice propunere. Unele "serioase si nu provocari mediatice, menite sa ridice temperatura sociala". Uitand de cate ori si cate legi impor­tan­te au fost promovate prin asu­ma­rea raspunderii Guvernului de catre Cabinetul Boc, Voinescu a incercat sa ofere PDL-ului imaginea unui partid deschis la dialog. "PDL a promovat mereu dialogul pe problemele fundamentale ale tarii, cu orice forta politica sau civica real interesata", a mai spus Voinescu.

Preda: "consecinte politice exista deja"
Contrar celor afirmate de Voinescu, europarlamantarul PDL Cristian Preda a scris pe blogul personal ca astazi "PDL are o reuniune a Colegiului Director", iar " Boc si compania sunt obligati sa decida ceva". "E nevoie de o mutare politica semnificativa. E prea putin sa spui ca vom dezbate o noua versiune a legii sanatatii. De la inceputul disputei, nici un pedelist cu autoritate nu a rostit ceva care sa conteze. E o liniste nefireasca. Parca am fi partid neparlamentar", a adaugat Cristian Preda. "Nu fac niciodata profetii. Consecinte politice exista deja. Am in vedere iesirea in strada a tuturor nemultumitilor, nu doar a suporte­rilor SMURD", a mai spus Preda. El mai sustine ca, cerand alegeri anti­cipate, USL vrea sa profite de pe urma "episodului Arafat".

Senatorul Urban: "mentalitate de viermi"
Aflat pe o pozitie diametral opusa fata de colegul sau de partid, senatorul PDL Iulian Urban a criticat dur protestele pentru sustinerea cauzei medicului Raed Arafat intr-o postare pe blogul personal initulata "Mentalitate de viermi care nu vor absolut nimic, dar se plang de tot ce ii inconjoara". Bravo Basescu. (…) Nu vi se pare dubios ca desi medicii se plang ca vor sa plece din tara pentru ca nu au conditii decente de lucru, dar fac miting ca nu vor schimbarea sistemului actual prin noua lege? Nu vi se pare de-a dreptul idiotesc faptul ca romanii se plang de 22 de ani ca mor cu zile in spitale, de mafia din sistemul medical care le-a scumpit medicamentele, ca sunt victimele malpraxisului, dar fac miting ca nu vor schimbarea sistemului actual prin noua lege? Nu cumva suntem niste viermi care isi merita soarta, si asta pentru ca majoritatea dintre noi ne lasam indusi in eroare de dejectiile din haznalele Antenelor via USL?", scrie Urban.

Becali le tine isonul
Isonul jignirilor la adresa ro­ma­ni­lor a atins apogeul printr-o de­cla­ratie a lui Gigi Becali. "Am fost scarbit cand am vazut ca mii de romani au iesit in strada ca sa-i ia apararea unui arab impotriva presedintelui Traian Ba­­sescu. Chiar daca ar fi gresit Ba­ses­cu, n-ai voie sa-i iei apararea unui arab! M-am uitat cu scarba la televizor! Mi-e scar­ba de romanii care au ie­sit in stra­da! Arafat sa se duca la el in tara, la ara­bi, acolo! Cum sa tin cu un arab im­potriva presedintelui tarii mele? Sa nu mai puna ministru arab in viata lor!", a spus Gigi Becali la GSP TV. "Ce proteste, 500 de insi? Sunt mani­pu­lari, sunt oameni din ga­leria Stelei care ma injurau pe mine la Pe­luza Sud. Sunt manevre facute de PSD. Cei care ma contestau pe mine s-au dus acum la protest. O sa ma duc la Jandarmerie sa le spun cine sunt!", a spus Becali.

Basescu se ascunde in spatele lui Eminescu
Desi incepand de vineri seara toata lumea astepta o declaratie publica, un comunicat din partea presedintelui sau a Administratiei Prezidentiale privind protestele din Capitala si din tara in care i se cere demisia, seful statului nu a onorat o asemenea asteptare. Abia ieri, in a treia zi de proteste, seful statului a dat un comunicat de presa, dar nu despre ceea ce astepta o lu­me intreaga, ci despre Ziua Na­tio­nala a Culturii, sarbatorita la 15 ia­­nuarie, ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu. E drept ca in co­municat strecoara si cateva tri­mi­teri la realitatea imediata. "Cu toa­te ca traversam o perioada di­fi­c­i­la economic, cultura trebuie sa ramana o cale privilegiata de co­mu­­nicare, o punte intre cei care im­partasesc dialogul, care respecta plu­ralismul, diversitatea traditiilor si, mai ales, care incurajeaza fidelitatea cetatenilor fata de natiunea lor, pentru binele comun", aprecia­za seful statului. Seful statului amin­­teste ca Eminescu a crezut in ca­pacitatea ro­ma­nilor de a fi so­lida­ri cu tara lor. "Mai mult decat atat, Mihai Eminescu a fost, prin clar­viziunea si patriotismul sau vi­brant, un spectator angajat al epo­cii sale si prin aceasta el reprezinta un model pentru generatia de as­tazi, pentru tinerii in care a crezut si carora le-a insuflat idealurile inalte ale crea­tiei sale: eruditia, autenticitatea, dorinta de a dezvolta cultura nationala printr-un dialog fecund cu marile culturi euro­pene", mai spune Basescu.

Boc se fereste de demisie
Spre deosebire de presedintele Basescu, premierul Emil Boc a iesit personal in public. El a fost ieri la Spitalul Floreasca, unde l-a vizitat pe jandarmul ranit sambata in confruntarile de la Piata Universitatii intre fortele de ordine si manifestanti. Intrebat de jurnalisti daca va demisiona din postul de prim-mi­nistru in cazul in care protestele fata de noua lege a sanatatii vor continua, Boc a raspuns ca "soarta Gu­vernului trebuie decisa in Parlament" si ca stabilitatea in pe­rioada de criza este foarte im­por­tanta. De asemenea, Boc anuntat ca in coalitie se va discuta astazi des­pre elaborarea unui nou proiect de lege privind sis­temul de sa­na­tate, care nu va impune des­fiin­tarea SMURD sau privatizarea sistemului de urgenta. El a precizat ca acest nou proiect va fi elaborat in par­teneriat cu fortele politice si cu so­ci­e­tatea ci­vila. "Cred ca dialogul este singura solutie de rezolvare a tu­turor problemelor. Jandarmii si protestatarii au familii, au greutati, iar solutia nu este sa aruncam ca­ra­mizi in dreapta si in stanga, care pot pune in pericol viata, ci dialo­gul. Orice se poate repara si negocia, mai putin viata", a spus Boc.

×
Subiecte în articol: reactii pdl