x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Strategia națională pentru promovarea egalității de șanse și prevenirea și combaterea violenței domestice 2022 – 2027, adoptată de Guvernul României

Strategia națională pentru promovarea egalității de șanse și prevenirea și combaterea violenței domestice 2022 – 2027, adoptată de Guvernul României

de Vali Deaconescu    |    20 Dec 2022   •   12:57
Strategia națională pentru promovarea egalității de șanse  și prevenirea și combaterea violenței domestice 2022 – 2027, adoptată de Guvernul României

România are, de astăzi, o Strategie națională pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru 2022-2027. Documentul strategic a fost aprobată de Guvernul României, la propunerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu sprijinul ministerelor avizatoare. De asemenea, a fost aprobat și Planul operațional privind implementarea strategiei naționale, realizat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

„România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană și nu ne onorează asta. Mai sunt multe de făcut pentru a reduce nivelul inegalităților și numărul situațiilor de vulnerabilitate prin care trec femeile din țara noastră. Trebuie să vedem cât mai multe femei în funcții cheie și trebuie să auzim cât mai rar de abuzuri sau cazuri de violență domestică,” a declarat ministrul Gabriela Firea.

Strategia națională este un document esențial pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2022 – 2027. Proiectul asigură continuarea politicilor publice, dar și abordarea conform convențiilor internaționale la care țara noastră este parte.  

În domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, sunt prevăzute măsuri și acțiuni pentru eliminarea stereotipurilor și prejudecăților în ceea ce privește rolul femeilor în societate. De exemplu, vor fi introduse în programele școlare noțiuni legate de egalitatea de șanse între femei și bărbați, iar la nivel național va fi dezvoltat un program prin care femeile din grupuri vulnerabile vor primi un ajutor înainte și după naștere. De asemenea, pentru femeile din comunități marginalizate va fi organizată „Caravana medicală” care va oferi servicii de îngrijire pre și post-natale. 

În ceea ce privește domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, va fi dezvoltat un sistem unitar de servicii sociale destinate protecției efective a victimelor violenței domestice și violenței împotriva femeilor, precum și a drepturilor acestora. Propunem creșterea numărului locuințelor protejate, acordarea asistenței psihologice și juridice, decontare certificatelor medico-legale și chiar acordarea unui sprijin material victimelor.

La elaborarea strategiei au fost consultați reprezentanți din mediul guvernamental, academic și ONG-uri de profil. Astfel, la inițiativa A.N.E.S. a fost constituit un Grup de lucru interinstituțional din care au făcut parte reprezentanți din: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale, Ministerul pentru Tineret și Sport, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,  Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Statistică, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecției Socială, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – Frăția, Confederația Sindicală Națională ”Meridian”,  Asociația Femeilor din România și Centrul FILIA. De asemenea, la elaborarea strategiei au contribuit Institutul European pentru sănătatea reproducerii, PWN, Asociația Transcena, CPE, Romanian Womens Lobby, Novapolis, Centrul pentru analize și inițiative de dezvoltare, UNICEF România, Centrul pentru umanism și drepturile omului în România, Asociația națională pentru femei rurale, Organizația internațională pentru migrație, Asociația Necuvinte, ART Fusion, Asociația Franco-Română BebeBienvenu.

×