x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate pe tren, ci de 50% reducere. Cîțu: Nu văd aici un capăt de țară

VIDEO. Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate pe tren, ci de 50% reducere. Cîțu: Nu văd aici un capăt de țară

de Georgiana Oprea    |    10 Feb 2021   •   17:05
VIDEO. Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate pe tren, ci de 50% reducere. Cîțu: Nu văd aici un capăt de țară
Sursa foto: Lucian Alecu

Studenții nu vor mai beneficia de gratuitate pe tren, însă vor avea o reducere de 50%, a anunțat premierul Florin Cîțu, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

„Se revine la 50% reducere la transportul cu trenul pentru studenți. Nu văd aici un capăt de țară”, a spus Cîțu.

Acesta a mai precizat că țări dezvoltate, precum Austria și Franța, nu au gratuitate la transportul cu trenul pentru studenți, ci doar reduceri de 50 sau 60%.

„În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar. În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, Portugalia 25%”, a afirmat premierul.

Anterior, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că studenții vor beneficia în continuare de gratuitate, însă doar între localitățile de domiciliu și cele în care învață.

Întrebat despre această declarație, Florin Cîțu a afirmat că în discuție se află mai multe variante.

„Ne uităm și la această variantă, sunt mai multe variante, dar eu vă zic ce vedem în Uniunea Europeană. România este cam singura țară unde se dau astfel de gratuități. Am fi noi cei mai generoși și nu suntem cei mai bogați", a afirmat premierul.

Studenții au început să beneficieze de gratuitate pe tren, la clasa a II-a, din 1 februarie 2017, indiferent de distanță sau numărul de călătorii. Până la acel moment, studenții au beneficiat de reducere 50% pentru călătorii cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.

×
Subiecte în articol: florin citu studenţi gratuitate pe tren