x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tandemul pentru UE functioneaza

Tandemul pentru UE functioneaza

14 Mai 2004   •   00:00

Comisarul european pentru extindere, Günther Verheugen, considera ca Romania si Bulgaria nu trebuie decuplate de primul val de extindere a Uniunii Europene, prin includerea lor intr-un alt grup de tari candidate.

SILVIU SERGIU

Comisarul european Günther Verheugen a declarat ieri la Bruxelles ca „aderarea a zece tari candidate, la 1 mai 2004, nu a afectat semnificativ Uniunea Europeana si nu va determina crize majore. (...) Extinderea nu este completa, aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007 fiind un obiectiv realist. Romania si Bulgaria apartin acestui val de extindere si nu altui grup de tari candidate". El a participat la o conferinta despre extinderea europeana, alaturi de premierul roman, Adrian Nastase.

TABLOURI. Cu o seara inainte, Verheugen a apreciat ca Romania poate incheia negocierile de aderare la UE pana la sfarsitul acestui an, declarandu-se impresionat de dinamismul pregatirilor Romaniei. El a comparat acest dinamism cu tablourile din expozitia de pictura romaneasca, pe care a inaugurat-o in biroul sau si care cuprinde „tablouri mari, foarte moderne, pline de dinamism, ce ilustreaza caracterul european al artei romanesti, dar si prin dramatismul lor, mostenirea dificila a trecutului". „Sper si sunt increzator ca la capatul celor sase luni, cand aceasta expozitie va reveni in Romania, vom fi incheiat toate capitolele de negociere", a spus Verheugen. El a facut acesta declaratie dupa o intalnire avuta la Bruxelles cu premierul Adrian Nastase, la care a participat si presedintele Comisiei Europene Romano Prodi. Cu acest prilej, Nastase le-a prezentat oficialilor europeni stadiul indeplinirii prioritatilor stabilite in primavara, document intitulat generic „to do list". Potrivit lui Verheugen, discutiile s-au axat asupra reformei administratiei si a justitiei, combaterea coruptiei la nivel inalt si mai buna administrare a fondurilor europene. „Trebuie sa recunoastem ca Romania face progrese bune si lucrul acesta va fi luat in considerare in raportul Comisiei Europene din octombrie, cand trebuie sa recomandam daca Romania poate sau nu incheia negocierile. Este un obiectiv realist, ca Romania sa adere la inceputul anului 2007", a aratat Verheugen, respingand ideea ca negocierile cu tara noastra ar putea fi intarziate pentru a se crea un nou grup alaturi de Croatia sau Turcia.

EXPLICATII. Intrebat de BBC care a fost argumentul hotarator pentru aceasta schimbare de ton a oficialilor europeni, premierul Adrian Nastase a apreciat ca „argumentul cel mai convingator a fost numarul mare de activitati realizate intr-un ritm foarte rapid".

Stolojan, criticat de la Bruxelles

Cum liderul PNL, Theodor Stolojan, a criticat joi „procedura neuzuala a premierului Suediei, Goran Persson, care i-a «ridicat osanale» premierului Adrian Nastase", seful Executivului i-a dat replica de la Bruxelles. „Este de neimaginat ca un om politic care incearca sa devina un om de stat nu isi reprima astfel de nemultumiri. Ma gandesc cum va sta Stolojan la masa cu Persson, dupa ce va castiga alegerile prezidentiale, ceea ce insa ma indoiesc. Maine ar putea sa-l critice pe Verheugen pentru ca ne-a laudat", a spus Nastase. El a apreciat ca o actiune de acest gen, din partea unui om politic, constituie o mare greseala.
×
Subiecte în articol: politic