x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţara arde, liberalii se piaptănă. PNL, dezbinat şi în ceasul al douăsprezecelea

Ţara arde, liberalii se piaptănă. PNL, dezbinat şi în ceasul al douăsprezecelea

de Marius Gîrlașiu    |    02 Feb 2017   •   14:48
Ţara arde, liberalii se piaptănă. PNL, dezbinat şi în ceasul al douăsprezecelea
Sursa foto: GrigorePopescu

Scindarea din interiorul PNL s-a simţit cel mai bine în reacţia liberalilor în faţa crizei politice declanşate de blitzkrieg-ul PSD. Dacă Adriana Săftoiu şi Alina Gorghiu au propus ca parlamentarii Opoziţiei să demisioneze în bloc pentru a forţa alegeri anticipate, Raluca Turcan a criticat ideea, considerând-o “un gest imatur” din punct de vedere politic. Liderii PNL şi USR au depus ieri moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

 

Degringolada din interiorul PNL şi lipsa unui lider cu mână de fier care să strunească partidul în luptele politice s-a resimţit din plin în noaptea de marţi spre miercuri. Mai mulţi lideri PNL au discutat în toiul protestelor ca toţi cei 99 de senatori şi deputaţi liberali să demisioneze în bloc din Parlament cu intenţia de a provoca alegeri anticipate. ”Cred că doar alte alegeri mai pot restabili situaţia! Partidele care nu sunt de acord cu acest gest incalificabil al PSD care domină Parlamentul trebuie să demisioneze ducând la alegeri anticipate! PNL are mâine (n.r. - miercuri) de decis parcursul!”, a propus Adriana Săftoiu. Ideea fostului purtător de cuvânt al PNL a fost îmbrăţişată inclusiv de Alina Gorghiu, fosta şefă a liberalilor. ”Împărtăşesc punctul de vedere al Adrianei. Trebuie să decidem rapid ce direcţie va urma PNL”, a reacţionat Gorghiu. Scenariul demisiei în bloc a fost desfiinţat însă de un mesaj acid al Ralucăi Turcan. “Haideţi să fim responsabili, serioşi, cu picioarele în apă rece şi realişti. Eu nu vreau să vând iluzii unor oameni de bună credinţă care protestează în stradă. Mi se pare imatur politic. Nu o să mă vedeţi pe mine în fruntea heirupismului general, ci mă veţi vedea la baza unor decizii politice serioase”, a replicat preşedintele interimar.

 

“Un scenariu de coşmar”

Despre propunerea liberalilor a vorbit şi liderul USR Nicuşor Dan, care susţine că un Parlament format doar din aleşii PSD şi ALDE ar fi “un scenariu de coşmar”. “Demisia va lăsa majoritatea PSD-ALDE fără opoziție. Ideea că li se va face rușine să rămână singuri în Parlament e nerealistă. Nu au rușine. Rezultatul practic al demisiei tuturor parlamentarilor din Opoziție ar fi că vom rămâne cu un Parlament format numai din PSD și ALDE pe cap, timp de 4 ani. Adică un scenariu de coșmar”, a comentat deputatul USR.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Fac un apel la toate partidele de opoziţie să semneze moţiunea de cenzură. Fac apel, de asemenea, către toţi parlamentarii de bună-credinţă să voteze moţiunea împotriva Guvernului PSD-ALDE.

Candidat la şefia PNL, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să-i ancheteze pe membrii Guvernului pentru favorizarea infractorului. “Domnul procuror general ar putea să se uite asupra acestor fapte. Aceste ordonanţe nu au apărut din spuma mării, din neant. Cineva le-a scris, cineva le-a lucrat, există martori, există computere şi cred că trebuie să aflăm cu toţii în ce împrejurări au fost gândite”, a reacţionat Predoiu.

×