x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Bugetul pe 2016 nu îşi propune să atingă un obiectiv; e o cârpeală

Tăriceanu: Bugetul pe 2016 nu îşi propune să atingă un obiectiv; e o cârpeală

09 Dec 2015   •   19:37
Tăriceanu: Bugetul pe 2016 nu îşi propune să atingă un obiectiv; e o cârpeală

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că proiectul de buget pentru anul 2016 "nu îşi propune să atingă un obiectiv şi încearcă să mulţumească pe toată lumea".

"Acest buget nu pare să fie rodul unei anumite viziuni. Acest buget nu îşi propune să atingă un anumit obiectiv. În general, bugetul se construieşte ca un plan prin care să aloce resurse pentru a atinge un anumit obiectiv economic, social. Este un buget care pare la prima vedere că încearcă să mulţumească pe toată lumea. După cum probabil că ştiţi, iniţial, proiectul de buget prevedea tăierea fondurilor pentru investiţii şi pentru cheltuieli pentru BOR. A vorbit Patriarhul cu prim-ministru şi a revenit. Sunt şi alte incoerenţe care caracterizează acest buget", a afirmat Tăriceanu marţi după şedinţa Biroului Politic Central al ALDE.

El a susţinut că bugetul pe anul 2016 nu ia în calcul creşterea salariului minim pe economie.

"Cea mai gravă este cea referitoare la anularea măsurii de creştere a salariului minim de 1.200 de lei, dar, în paralel, bugetul include majorarea salariilor bugetarilor. Salariile bugetarilor, inclusiv salariul minim, vor creşte cu 10%, dar salariul minim din mediul privat va rămâne mai mic. E o situaţie anormală. (...) Obiectivul nostru este să ne apropiem de standardul de viaţă al ţărilor din UE. Creşterea salariului minim nu este nicio măsură de stânga, nici de dreapta, ci o măsură pe care eu, ca liberal, o calific drept necesară pentru a stimula munca. Această măsură de creştere a salariului minim este măsura care nouă ni se pare absolut obligatorie. (...) Dacă vom rămâne cu salarii mici, România va ajunge, în continuare, să performeze secundar, să rămână o ţară de categoria a doua în spaţiul UE", a opinat Tăriceanu.

El a adăugat că abordarea Guvernului de a nu creşte salariul minim pe economie este "greşită şi antinaţională".

"Nu putem să devenim competitivi cu salarii de nimic într-o Europă în care preţul se pune pe cercetare, inovare, dezvoltare tehnologică, produse cu valoare adăugată mare. Este cred o abordare greşită pe care nu am niciun fel de ezitare să o sancţionez ca fiind antinaţională, aceea de a ţine România furnizoare de mână de lucru ieftină pentru alţii care îşi valorifică inteligenţa. (...)
Dacă acesta este mesajul cu care vin unii dintre membrii Guvernului care vin de la Bruxelles, după ce au fost membri prin diferite structuri europene, atunci vă spun că e grav. Lucrul acesta nu îl pot admite sub nicio formă. Trebuie să milităm, în continuare, pentru o Românie din ce în ce mai performantă şi acest lucru nu se face în acest fel", a mai spus co-preşedintele ALDE.

Tăriceanu mai susţine că proiectul de buget este "produsul unei şmecherii" şi "se bazează pe trucuri ieftine, în aşa fel încât să păcălească populaţia şi organismele internaţionale".

"Atrag atenţia celor de la Guvern să îşi schimbe discursul dacă nu vor să se trezească cu o nefăcută în Parlament. Bugetul e o chestiune foarte serioasă, iar semnalele pe care le primesc sunt dezamăgitoare. Bugetul se doreşte a fi trecut pe repede înainte prin Parlament. (...) Guvernul nu are nicio direcţie strategică şi bugetul este produsul unei şmecherii. Suntem tari la şmecherii. (...) Acest buget este de fapt o cârpeală, făcută în pripă, pe picior, în care nu se vede nicio urmă de profesionalism sau rezultat al muncii tehnocraţilor. Nu are niciun fel de viziune bugetul, se bazează pe trucuri ieftine, în aşa fel încât să păcălească şi populaţia şi organismele internaţionale cu care suntem în conlucrare - Comisia Europeană, FMI. Nu mi se pare un lucru onest şi lucrul acesta nu sunt dispus să îl trec cu vederea, nici eu, nici colegii mei. La dezbaterea pe buget vom spune lucrurile în detaliu. Mi s-a părut inacceptabilă abordarea legată de salariul minim. E o chestiune de concepţie, greşită fundamental şi dacă asta este concepţia oamenilor care proiectează bugetul în România, ar fi mai bine să se întoarcă la Bruxelles şi să facă ceea ce au făcut până acum", a conchis Tăriceanu.

×