x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu crede că Antonescu e inconsecvent ca Geoană

Tăriceanu crede că Antonescu e inconsecvent ca Geoană

de Monica Iordache Apostol    |    05 Mar 2010   •   00:00
Tăriceanu crede că Antonescu e inconsecvent ca Geoană
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Congresul PNL a început cu o dispută între actualul preşedinte Crin Antonescu  şI predecesorul  său Călin Popescu Tăriceanu. Antonescu şi-a susţinut propunerile de modificare a statutului partidului, de la tribuna congresului, spunând că votul pe liste este necesar pentru că, astfel, nu vor mai fi aleşI lideri "simpatici", ci va fi aleasă o echipă care îşI asumă un program.

Argumentele lui Antonescu nu au fost noi, dar criticat până acum pentru că ar vrea să introducă un sistem nedemocratic de alegere, liderul liberal şi-a rugat colegii să nu facă o asociere între conducerea colectivă şI "colectivism", el însuşI declarându-se duşmanul colectivismului. "Ştiu că votul de echipă, de listă, este antipatic celor mai mulţi dintre noi. În principiu, şi mie. Nu uit că au fost ocazii în care eu însumi am pledat împotriva lui. Astăzi, această formulă îmi pare necesară pentru că partidul nu mai vine doar într-un congres pentru a alege pe cei mai populari, presigioşi şi simpatici dintre noi într-o formulă sau alta de conducere. Nu mai vine doar pentru a adopta un program în care ne reafirmăm valorile, (...) ci vine să spună că o luăm într-o direcţie sau alta şi că ne asumăm un obiectiv sau altul", a declarat Antonescu.

Crin Antonescu a fost urmat imediat la microfon de Călin Popescu Tăriceanu, care şi-a început speech-ul cu un citat: "Nu vreau să devin membru într-un partid în care la poartă stă Bogdan Olteanu cu polonicul şI îi dă lui Motreanu câte unul să ducă înăunutru la ceilalţi membri". Citatul era evident din discursul lui Crin Antonescu de la congresul din 2005, când îl critica chiar pe Tăriceanu pentru felul în care şi-a ales echipa. Tăriceanu nici nu l-a numit pe Antonescu, ci i-a spus doar "antevorbitorul meu" şI a spus că oamenii "se mai schimbă", dar "în politică o anumită consecvenţă trebuie să existe, pentru că altfel vom fi priviţi cam cum este privit Mircea Geoană". "Mircea Geoană a fost concediat de colegi din cauza inconsecvenţei şi pentru că promitea acelaşi lucru mai multor persoane şi nu se putea ţine de cuvânt", l-a comparat Tăriceanu pe Antonescu cu Geoană, împărtăşindu-şi propria experienţă. "Şi mie mi-a promis în iarna lui 2008 că facem împreună alianţa de guvernare, dar bătuse deja palma cu PDL", a declarat Tăriceanu.

Cât despre statut, Tăriceanu a spus că dacă el ar fi funcţionat până acum în PNL, Antonescu n-ar fi putut ajunge preşedinte pentru n-ar fi putut trece de "încăpăţânarea" lui Stolojan şi n-ar fi putut intra în conducere, iar el însuşi ar fi avut aceeaşi soartă pentru că l-ar fi lăsat pe bară Valeriu Stoica. "Mulţi nu ar fi putut ajunge în posturi cheie în care au făcut treabă bună, iar PNL ar fi ajuns un partid anchilozat", a explicat fostul premier.

Tăriceanu i-a criticat lui Antonescu nu numai formula de alegere a echipei, dar şi proiectul, catalogându-l drept "o abureală". Mai mult, Antonescu a fost, în viziunea lui Tăriceanu, mult prea tăcut ca lider de opoziţie, iar când a vorbit a vorbit prost. Antonescu nu a avut nici o poziţie publică legătă de chestiunea "spinoasă" a pensiilor,  nu a venit în Parlament la dezbaterea bugetului de stat, iar declaraţiile sale referitoare la diferenţierea alocaţiilor pentru copii contrazic principiile liberale. "Preşedintele partidului s-a aruncat să spună că nu corectă diferenţerea alocaţiilor. Nu cred că alocaţiile trebuie să fie la aceeaşi nivel indiferent de nivelul financiar al părinţilor. Prima responsabilitate pentru creşterea unui copil este a familiei, statul trebuie să le dea un ajutor celor care nu pot să asigure venituri pentru creşterea copilului", a explicat Tăriceanu.
"Dacă ne vom comporta cum s-a comportat partidul în ultimele luni, toate lucrurile de care am vorbit vor rămâne numai nişte deziderate", a conchis Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic