Intruniti ieri la Sinaia, liberalii si-au inmultit de trei ori efectivul de sefi, masura menita sa satisfaca orgoliile tuturor liderilor partidului si sa preintampine aparitia unor noi conflicte. Solutia vine in contextul in care liderul PNL, premierul Tariceanu, in-cepuse sa primeasca critici chiar si de la liberalii con-siderati apropiati ai sai.
SOLUTIE - Functiile inchid gura liberalilor nemultumiti
Liberalii si-au inmultit de trei efectivul de sefi, masura menita sa satisfaca orgoliile tuturor liderilor partidului si sa preintampine aparitia unor noi conflicte. Modificarile aduse statutului cresc numarul de vicepresedinti de la cinci la 15 si dau liber la cumul de functii.
Comitetul Executiv al PNL a cazut de acord ieri, la Sinaia, asupra proiectului de statut al partidului, care va fi aprobat la congresul extraordinar din 12-13 ianuarie. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca viitorii 15 vicepresedinti vor fi alesi uninominal, si nu pe lista, dupa sistemul impus de Theodor Stolojan in 2002, sapte dintre ei urmand sa aiba atributii in plan national, iar opt pe regiuni de dezvoltare. "Noutatea cea mai importanta este ca pozitiile de vicepresedinte se voteaza uninominal pe domenii specifice. Avem o structura mixta, in care exista un numar de sapte vicepresedinti care vor avea atributii in plan national pe domenii de larg interes si inca opt vicepresedinti care vor fi alesi din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei", a precizat senatorul liberal. Liberalii au mai eliminat o prevedere din statut impusa de Theodor Stolojan: interdictia de a detine doua functii, cum ar fi cea de presedinte de filiala si cea de vicepresedinte al partidului.
BENEFICIARI. De aceasta ultima modificare vor beneficia, de exemplu, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, cel al PNL Mures, Eugen Nicolaescu, sau presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, toti trei aspiranti la un post de vice. In principiu, candidatii pe regiuni raman Cristian David pentru Moldova, Teodor Melescanu pentru Muntenia, Puiu Hasotti pentru Dobrogea, Dan Radu Rusanu pentru vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pentru Ardeal si Mihai Voicu pentru Oltenia. Pentru posturile de vicepresedinti de la centru ar urma sa candideze Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Adrian Iorgulescu, Varujan Vosganian, Adrian Cioroianu. In afara echipei de conducere ramane presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care vrea sa isi pastreze functia de presedinte al comisiei de onoare si arbitraj a PNL.
NEMULTUMITI. Sistemul mixt a fost propus chiar de Bogdan Olteanu, care i-a oferit presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu solutia de a inchide gura unor nemultumiti, din partid. Tariceanu, incepuse sa se loveasca si de criticile unor dintre apropiatii sai, precum Ludovic Orban, Norica Nicolai sau Crin Antonescu, iar crearea posibilitatii ca acestia sa ocupe o functie importanta in PNL ar fi solutia pentru a-i impaca. O dovada a fost si evolutia discutiilor in legatura cu vicepresedintii de nivel national. Daca initial se propusesera patru posturi de acest fel, numarul a fost marit la sase si apoi la sapte, pentru ca mereu ramanea cineva pe afara. Proiectul de statut a fost adoptat in Comitetul Executiv cu 11 voturi pentru si patru impotriva.
PLD NU SCAPA NEVERIFICAT
|
Purtatorul de cuvant PNL, senatorul Varujan Vosganian, a anuntat ca liberalii vor contesta semnaturile depuse la tribunal pentru infiintarea Partidului Liberal Democrat, "daca vor exista argumente temeinice". Comitetul Executiv al PNL nu a mai luat in discutie problema contestarii infiintarii PLD, dar Vosganian a spus ca liberalii vor verifica semnaturile depuse de initiatorii PLD la tribunal. "Nu contestam
apriori, ci in situatia in care exista ar-gumente temeinice. In cazul PLD, noi ne formulam argumentele, daca ele exista, si vor fi depuse la tribunal in timp util. Verificarea semnaturilor o vom face oricum", a mai spus Vosganian.
|
Citește pe Antena3.ro