x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: Ordonanţa 114 rămâne; s-ar putea să facem anumite ajustări

Tăriceanu: Ordonanţa 114 rămâne; s-ar putea să facem anumite ajustări

12 Feb 2019   •   22:30
Tăriceanu: Ordonanţa 114 rămâne; s-ar putea să facem anumite ajustări

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, susţine că Ordonanţa de urgenţă 114 din decembrie 2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, va fi aplicată, dar există posibilitatea de a se face anumite ajustări.

"Ordonanţa 114 rămâne. S-ar putea să facem anumite ajustări (...) Ordonanţa s-ar putea să nu fie perfectă. S-ar putea, şi asta poate să se constate acum, că sunt anumite efecte care nu au fost suficient studiate. (...) Economia, din păcate, este o ştiinţă, dar ea nu este întotdeauna o ştiinţă perfect matematică. Nu pui necunoscutele în ecuaţie, îşi dă rezultatele şi cu asta ai încheiat. Vezi de foarte multe ori efectele ca urmare a măsurilor şi cred că cel mai grav este să fim surzi la anumite semnate care vin din piaţă şi să refuzăm dialogul. Cred că este obligaţia noastră, ca prin dialog, să vedem ce putem face", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu marţi, în cadrul unei emisiuni la TVR.

Tăriceanu a dat exemplu unor soluţii mai bune pe care Banca Naţională le-ar putea găsi în calcularea ROBOR-ului, în vederea scăderii acestuia. De asemenea, preşedintele Senatului a precizat că miercuri se va întâlni cu toate companiile mari din domeniul energiei, pentru a vedea dacă e nevoie de anumite corecţii.

Pe de altă parte, liderul ALDE a recunoscut faptul că ordonanţa a creat o "tulburare" în mediul bancar.

"În momentul de faţă, ca urmare a Ordonanţei 114, care a creat o 'tulburare', să zicem aşa, i-a pus pe unii pe gânduri - "ce facem?" - şi-au dat seama că trebuie să facă ceva. Cine? Pe de o parte şi Banca Naţională, care încearcă să caute o soluţie mai bună, dar şi mediul bancar", a precizat acesta.

În acelaşi context, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat faptul că pe lângă aşa numita "taxă pe lăcomie" şi măsurile din domeniul energiei, ordonanţa ar putea avea efecte benefice prin majorarea salariului minim în domeniul contrucţiilor. În opinia acestuia mărirea salariului minim neimpozabil pentru muncitorii din construcţii va scoate munca "la negru" la suprafaţă şi îi va a-i readuce acasă pe cei care lucrează în acest domeniu în străinătate.

"Ordonanţa a intrat în vigoare pe anumite segmente. Altele sigur că vor putea fi discutate. Poate în legătură cu ceea ce este de făcut în domeniul bancar o să ne mai luăm un timp suplimentar", a conchis Tăriceanu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: tariceanu ordonanța 114 senat