x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu se ia de Bechtel

Tăriceanu se ia de Bechtel

de Dana Piciu    |    22 Oct 2008   •   00:00
Tăriceanu se ia de Bechtel

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a tunat ieri şi a fulgerat tocmai de la Szeged împotriva firmei Bechtel, nimeni alta decât cea care trebuie să construiască autostrada ce va lega România de Ungaria.

Premierul Tăriceanu a participat ieri la şedinţa comună de guvern româno-ungară care a avut loc la Szeged, în Ungaria, de unde a avertizat Bechtel că nu va primi nici un ban în plus dacă nu “prestează”. Tăriceanu a arătat că, deşi la începutul acestui an firma constructoare a primit bani în avans, până acum nu s-a ţinut de promisiunile pe care le-a făcut la ultima întâlnire cu premierul. El a mai spus că Bechtel trebuie să predea părţi din autostradă care să fie de calitate, “nu numai cantitate”, iar calitatea va fi verificată de consultantul de specialitate angajat de firma română. Tăriceanu a mai arătat că România are atât de puţine autostrăzi deoarece construirea lor a început târziu, iar Legea achiziţiilor publice prevede proceduri extrem de greoaie. Premierul a mai menţionat că ţara noastră va avea probleme cu accesarea de fonduri europene pentru acest domeniu, fonduri care nu sunt atât de mari pe cât se spune. Pe de altă parte, Tăriceanu a precizat că pentru Statutul minorităţilor naţionale care se află de aproape patru ani în Parlamentul României nu mai e “nici o speranţă” să fie finalizat de actualul Legislativ, deoarece, fiind precampanie electorală, senatorii şi deputaţii şi-au întrerupt activitatea.

El a mai spus că viitorul guvern ar trebui să rezolve această problemă.

 
ACORDURI ŞI PROIECTE COMUNE
Cele două guverne au semnat ieri, după şedinţă, o serie de acorduri de cooperare. Printre acestea se numără cel pentru monitorizarea şi fluidizarea traficului rutier de frontieră, cel pentru recunoaşterea reciprocă a diplomelor, a certificatelor de studii şi a titlurilor ştiinţifice, altul privind implementarea programului operaţional de cooperare transfrontalieră Ungaria- România. A mai fost semnată şi o declaraţie comună, la nivelul miniştrilor de Externe, privind pachetul energie-schimbări climatice. Cu toate acestea, miniştrii Cristian David (Interne), Ludovic Orban (Transporturi) şi Atilla Korodi (Mediu) nu au fost prezenţi la şedinţa comună de guverne. Alte proiecte se referă la restaurarea statuii lui Matei Corvin de la Cluj Napoca, la un sistem de rambursare a serviciilor sanitare folosite de cetăţeni în cealaltă ţară. Cele două guverne s-au mai angajat că vor coopera şi în domeniul turismului şi al comerţului exterior. Pentru asta s-au stabilit cinci rute comune ce urmează a fi promovate, şi anume: tradiţii culturale în mediul rural, drumul ţuicii de prune (al palincii), drumul vinului, stilul de arhitectură, parcuri naţionale.

 
PREMIERUL A ÎNTĂRZIAT
Premierul român a ajuns la şedinţa de guverne cu 20 de minute mai târziu. Pentru că oraşul Szeged nu are aeroport, avionul premierului a aterizat la 100 de kilometri de oraş, pe un aeroport militar, în localitatea Kecskemet. De pe aeroport, premierul şi miniştrii români au fost preluaţi de o coloană oficială care a parcurs drumul până la Szeged, pe autostradă, cu o viteză destul de mică, 70-80 km/oră, în condiţiile în care circulaţia era oprită, iar în spatele coloanei oficiale se formase o coloană destul de lungă de maşini. Tăriceanu a fost primit în faţa primăriei din Szeged cu onoruri militare de premeirul ungar, Ferenc Gyurcsany.

×
Subiecte în articol: tariceanu politic