x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tariceanu stia de arestatii din Irak

Tariceanu stia de arestatii din Irak

de Razvan Belciuganu    |    12 Feb 2007   •   00:00
Tariceanu stia de arestatii din Irak

SIE spune, la solicitarea Jurnalului, ca i-a informat pe "beneficiarii legali" despre situatia celor doi romani retinuti in Irak de americani.

Tariceanu stia de arestatii din Irak

Serviciul de Informatii Externe a informat "beneficiarii legali" privind situatia celor doi romani retinuti in Irak de armata americana. Printre destinatarii legali ai informarilor SIE este si Cabinetul premierului.

SIE a raspuns unei solicitari a Jurnalului National de a preciza daca a trimis o nota de informare Guvernului Romaniei si primului-ministru privind soarta romanilor detinuti in Irak de armata SUA, comunicand ca "a informat beneficiarii legali, in conformitate cu atributiile care ii revin". Raspunsul criptic a ocolit atat detalierea datei sau datelor cand s-a facut aceasta informare, gratie faptului ca, potrivit legii, "activitatea SIE are caracter de secret de stat", cat si cine au fost destinatarii informarii.

INFORMARILE. Din comunicatul SIE din plina criza mediatica privitoare la arestatul din Irak, datat 1 februarie a.c., am aflat ca serviciul a luat cunostinta de situatia celor doi cetateni romani concomitent cu MAE. O data primita informatia aceasta, este, teoretic, adusa la cunostinta "beneficiarilor legali" de care ne-a vorbit. Al doilea moment-cheie in care SIE ar fi trebuit sa informeze despre cei doi este momentul in care, potrivit aceluiasi comunicat, "ca urmare a semnalarii primite, SIE a demarat masuri in conformitate cu atributiile sale si anume a efectuat verificarile necesare". Urmatoarea informare, cand toti "beneficiarii" stateau cu sufletul la gura daca-i de rau sau nu, a fost momentul cand ancheta s-a incheiat "nerezultand indicii conform carora cei doi cetateni romani ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile".

"BENEFICIARII". Singura prevedere legala in Romania cu privire la cei care pot primi informatii din domeniul sigurantei nationale este stipulata in art. 11 din Legea 51/1991, in care sunt enumerati: presedintii Senatului, Camerei Deputatilor, comisiile de resort, ministrii, sefii de departamente din ministere etc.

Totodata, avand in vedere ca activitatea SIE este organizata si coordonata de CSAT, informari este clar ca primesc si presedintele, si premierul, care este vicepresedinte al CSAT. Or, pana la momentul in care SIE nu terminase ancheta, informatiile referitoare la muncitorii romani erau de siguranta nationala. Dar, conform comunicatului Guvernului de la 2 februarie a.c., "primul-ministru a aflat din presa atat despre retinerea, cat si despre eliberarea celor doi cetateni romani retinuti in Irak". In acest caz cine minte? Ori Calin Popescu Tariceanu (sau vreun consilier pe probleme de securitate nationala, al sau) chiar n-a fost bagat in seama de SIE si, daca da, acest lucru este foarte grav, ori serviciul i-a informat pe decidenti, inclusiv pe premier.

×
Subiecte în articol: politic irak