x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tensiuni - Galceava in Coalitie

Tensiuni - Galceava in Coalitie

de Monica Iordache Apostol    |    29 Oct 2005   •   00:00
Tensiuni - Galceava in Coalitie

Premierul Tariceanu si-a avertizat ieri partenerii de Coalitie ca PNL s-ar putea sa se sature de atitudinea lor si sa intoarca foaia.

Dupa o serie de lovituri sub centura aplicate reciproc, membrii Coalitiei au tinut sa incheie saptamana in acelasi ton de harta. Tariceanu s-a certat cu Boc, Boc cu Nicolaescu, UDMR cu PC, iar PD cu toata lumea.

Tonul hartei l-a dat premierul Calin Popescu Tariceanu. Intr-o declaratie "tintita" catre Agentia Mediafax, el s-a aratat "dezamagit" de respingerea bugetului Educatiei in comisia parlamentara si si-a avertizat partenerii de Coalitie ca liberalii s-au cam saturat de nazurile lor si ar putea sa intoarca si ei foaia. "Vazand ce s-a intamplat la Comisia de invatamant, unde doar patru deputati PNL au avut curajul sa sustina punctul de vedere al Guvernului, imi pun inca o data intrebarea: oare ceilalti care au votat impotriva din partea majoritatii considera ca bugetul este numai al Ministerului Finantelor sau al PNL? S-ar putea ca ai mei colegi din PNL sa inceapa sa se sature de aceste atitudini - care, uneori, incep sa ne ridice probleme asupra increderii pe care o putem avea in partenerii de guvernare - si s-ar putea sa inceapa sa adopte si ei acelasi stil de comportament, lucru care sunt convins ca nu le va cadea bine", s-a ratoit Tariceanu. Premierul a gasit si metoda de disciplinare: amenintarea directa ca si el poate oricand sa blocheze initiativele partenerilor de Coalitie.

In replica, presedintele PD, Emil Boc, l-a invitat pe premier sa spuna in sedinta Coalitiei ce nemultumiri are si a sustinut ca nu exista divergente intre liberali si democrati pe tema bugetului Educatiei.

DISCORDIE PE STATUT. Liderul democrat a intrat in polemica si cu purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu. Boc a sustinut ca statutul minoritatilor nationale va fi dezbatut in Camera Deputatilor in procedura de urgenta, intrucat este vorba despre o lege ceruta de Comisia Europeana prin raportul de tara. In schimb, Nicolaescu a declarat ca decizia privind adoptarea procedurii in cazul Legii privind statutul minoritatilor nationale va fi luata in comun de cele patru partide ale coalitiei guvernamentale. Nicolaescu s-a luat si de ministrul demisionar al Educatiei, Mircea Miclea, acuzandu-l ca a iesit din "solidaritatea" ministrilor, cerand un buget mai mare pentru ministerul sau. "Ministrii Cabinetului trebuie sa fie solidari si trebuie sa isi respecte cuvantul dat in fata primului-ministru, ca acesta este bugetul pe care si-l poate permite Romania astazi", a facut Nicolaescu disciplina.

INTERESE. Deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, s-a apucat si el sa puna paie pe foc, acuzand PC ca la votul asupra statutului minoritatilor a reprezentat "interese din afara intereselor Coalitiei". El a mai spus ca, daca s-ar folosi principiul formulat de PC, privind acordarea de mandate in consiliile locale romanilor minoritari in anumite localitati, atunci ar trebui aplicat in cazul tuturor minoritatilor nationale.

Mai mult, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a anuntat ca situatia tensionata din Coalitie, provocata de votul negativ din Senat al PC, la statutul minoritatilor, va fi discutat de Consiliul Reprezentantilor Unionali la sedinta din 10 decembrie. Daca PC isi mentine aceasta atitudine si in Camera Deputatilor, conservatorii trebuie sa-si asume raspunderea alegerilor anticipate, care "ar arunca Romania in clauza de salvgardare", a mai spus Frunda.

AMINTIRI DUREROASE
Cireasa pe tort a pus-o deputatul PD Ioan Oltean, care a redeschis o tema abandonata de mult: migratia politica. El a acuzat PNL ca da dovada de inconsecventa in problema migratiei politice deoarece a facut front comun cu PSD si UDMR pentru respingerea proiectului sau de lege care i-ar fi sanctionat cu pierderea functiei pe alesii locali care trec de la un partid la altul. Potrivit lui Oltean, inconsecventa PNL in aceasta privinta poate crea o stare de nemultumire in randurile populatiei. "Patru ani, cat a fost PSD la guvernare, am condamnat politica acestui partid de recrutare a alesilor locali. Acum, cand avem posibilitatea sa stopam acest fenomen, PNL se opune, iar UDMR la fel", a acuzat Oltean.

×
Subiecte în articol: politic