x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban: Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. Nicolae Ciucă, desemnat interimar

Orban: Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. Nicolae Ciucă, desemnat interimar

07 Dec 2020   •   19:02
Orban: Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru. Nicolae Ciucă, desemnat interimar
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat act de demisia lui Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.

„Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, se arată în anunț. 

UPDATE Ludovic Orban anunță că a decis să își depună mandatul de premier.

„În data de 6 decembrie, cetățenii români și-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia ca astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voința cetățenilor trebuie demarate negocierile pentru un nou Guvern!

Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: Că nu mă cramponez în funcția de prim-ministru. Îmi depun mandatul de premier după un an și o lună, în care România s-a confruntat cu pandemia și o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria față de România și plec cu conștiința împăcată", a spus Ludovic Orban.

Orban a spus că, după demisia sa, Guvernul va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele Iohannis.

„De asemenea, am încredere că în negocierile care vor fi declanșate de președintele României vocea rațiunii va triumfa”, a adăugat Orban. Acesta și-a manifestat convingerea că în zilele care vor urma negocierile vor duce cu adevărat la un la un guvern care să aibă capacitatea de a aduce România înainte, de a face față provocărilor cu care se confruntă țara și mai ales de a pregăti relansarea economică a României după pandemie.

Ludovic Orban a mai spus că el și colegii săi au făcut „tot ce a fost omenește posibil”: „Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care se confruntă România. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România și garanția unei capacități de a utiliza toate resursele și toate oportunitățile pe care România le va avea la dispoziție în următorii patru ani”.

UPDATE Ludovic Orban va susține declarații de presă, la Palatul Victoria, la ora 19.00, potrivit Executivului. Potrivit unor surse politice, el urmează să-și depună mandatul de premier.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, Ludovic Orban este pregătit să își depună mandatul de președinte al PNL.

Ludovic Orban ar fi spus, în cadrul unei ședințe tensionate, că își va da demisia de la șefia partidului dacă i se va solicita acest fapt din partea PNL. De asemenea, Ionel Dancă i-ar fi spus premierului Orban că nu este cazul să facă un pas în spate, ci să se concentreze pe formarea majorității parlamentare și pe proiectele PNL din perioada următoare.

Potrivit acelorași surse, de la Palatul Cotroceni i s-a cerut lui Ludovic Orban să formeze cât mai repede posibil o majoritate în Parlament.

Situația voturilor obținute pentru Camera Deputaților:

PSD 29,79%

PNL 25,1%

USR-PLUS 14,85%

AUR 8,16%

UDMR 6,64%

PMP 4,68%

PRO România 4,22%

PER 1,6%

PPU-SL 1%

PRM 0,54%

Situația voturilor obținute pentru Senat:

PSD 30,17%

PNL 25,36%

USR-PLUS 15,29%

AUR 8,50%

UDMR 6,82% 

PMP 4,78%

PRO România 4,22%

PER 1,23%

PPU-SL 1,17%

PRM 0,62%

×
Subiecte în articol: ludovic orban