x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodor Meleşcanu, interimar la Justiţie

Teodor Meleşcanu, interimar la Justiţie

de Monica Iordache Apostol    |    16 Ian 2008   •   00:00
Teodor Meleşcanu, interimar la Justiţie

După o lună de neînţelegeri privind succesorul lui Tudor Chiuariu la şefia Ministerului Justiţiei, premierul Tăriceanu i-a cerut ieri şefului statului să-l numească ministru interimar pe Teodor Meleşcanu, deţinătorul portofoliului Apărării, decret pe care şeful statului l-a şi semnat.



După o lună de neînţelegeri privind succesorul lui Tudor Chiuariu la şefia Ministerului Justiţiei, premierul Tăriceanu i-a cerut ieri şefului statului să-l numească ministru interimar pe Teodor Meleşcanu, deţinătorul portofoliului Apărării, decret pe care şeful statului l-a şi semnat.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat ieri preşedintelui Traian Băsescu să îl numească drept interimar la Justiţie pe Teodor Meleşcanu, care ocupă şi portofoliul Apărării. Tăriceanu i-a trimis o scrisoare preşedintelui în care "îi propune şefului statului să dispună măsurile necesare pentru emiterea decretului de numire a lui Teodor Viorel Meleşcanu, membru al Cabinetului, ca ministru interimar la Ministerul Justiţiei". În scurt timp, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Băsescu a semnat deja decretul de numire a lui Meleşcanu, care a şi fost publicat aseară în Monitorul Oficial. Preşedinţia preciza că decizia premierului de a propune un ministru interimar a fost luată în urma consultării cu şeful statului, însă la câteva ore a rectificat, spunând că aceasta a fost luată în urma unei consultări telefonice dintre cei doi în cursul zilei de ieri.
 
Conform Constituţiei, ministru interimar nu poate fi decât un alt membru al Guvernului şi nu poate exercita această atribuţie mai mult de 45 de zile. De la demisia lui Tudor Chiuariu, conducerea ministerului a fost asigurată de secretarul de stat Gheorghe Mocuţa, care însă nu putea deveni ministru interimar.


Alegerea lui Meleşcanu ca interimar era previzibilă, pentru că este singurul jurist din cadrul Cabinetului Tăriceanu. În intervalul de 45 de zile, premierul Tăriceanu speră să fie rezolvată situaţia Noricăi Nicolai, probabil printr-o decizie a Curţii Constituţionale, şi în nici un caz printr-un vot în Parlament. În plus, Tăriceanu intenţionează să ceară o nouă discuţie în Biroul Permanent al PNL privind susţinerea Noricăi Nicolai, dar ea ar putea avea loc abia lunea viitoare.


URGENŢÅ. Meleşcanu a spus că interimatul are o durată de 17 zile, până la 3 februarie, şi a precizat că a fost vorba despre o urgenţă, deoarece săptămâna viitoare are loc o reuniune informală a miniştrilor de Justiţie din statele membre UE şi ar fi inacceptabil ca România să nu fie reprezentată. Teodor Meleşcanu a precizat că scopul principal este participarea la această reuniune şi delegarea competenţelor către cei trei secretari de stat din Ministerul Justiţiei care au pregătire de specialitate.


PERICOL. Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat şi el că disputa privind numirea Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei nu este problema Parlamentului şi că PC nu doreşte să se amestece în această luptă, în care preşedintele Traian Băsescu este "mărul discordiei". Voiculescu a precizat că îl roagă pe preşedintele Traian Băsescu să nu amestece Parlamentul în problema Noricăi Nicolai, deoarece acest caz nu priveşte forul legislativ. "Vrem să subliniem pericolul major pentru România în cazul în care această luptă continuă", a spus liderul PC, adăugând că Traian Băsescu a încercat încă de când a devenit preşedinte să "spargă partide politice". "Cu unele a reuşit, cu altele nu, cum este şi cazul PC, dar şeful statului mai încearcă", a mai spus Voiculescu.


Acelaşi verdict
Colegiul CNSAS a decis în şedinţa de ieri să-i răspundă lui Radu Stroe la solicitarea privind verificarea senatorului Norica Nicolai prin a-i trimite acestuia ultima decizie valabilă dată în cazul parlamentarului. "Nu mai avem de ce să facem noi solicitări către deţinătorii de arhive şi nici nu avem elemente noi pentru a rejudeca speţa privind-o pe doamna Nicolai. Dânsa are în momentul de faţă o decizie de necolaborare, iar aceasta, fiind în vigoare, i-o vom comunica domnului Stroe, aşa cum acesta ne-a solicitat-o", au declarat sursele din CNSAS pentru Mediafax. Potrivit acestora, decizia CNSAS a fost luată având în vedere o hotărâre a CSAT care stipula că toate dosarele privindu-i pe politicieni trebuie transmise de deţinătorii de arhive către CNSAS.

×