x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tete-a-tete Băsescu – Iancu: În pat cu duşmanul

Tete-a-tete Băsescu – Iancu: În pat cu duşmanul

de Eliza Popa    |    02 Iul 2008   •   00:00
Tete-a-tete Băsescu – Iancu: În pat cu duşmanul

Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a declarat, la ieşirea de la Palatul Cotroceni, după consultările privind creşterile de preţuri, că şeful statului i-a invitat pe unii dintre cei prezenţi la întâlnirea de marţi la o nouă discuţie, miercuri, în jurul orei 12.00.



Vicepreşedintele PSD Ilie Sârbu a declarat, la ieşirea de la Palatul Cotroceni, după consultările privind creşterile de preţuri, că şeful statului i-a invitat pe unii dintre cei prezenţi la întâlnirea de marţi la o nouă discuţie, miercuri, în jurul orei 12.00.

SINGURUL PESEDIST. El a precizat că cel invitat miercuri de şeful statului este colegul său Iulian Iancu, deputat PSD, preşedinte al Comisiei de industrii, prezent şi la întâlnire. Sârbu a spus că, la întâlnirea de marţi, reprezentanţii PSD i-au prezentat preşedintelui o serie de date referitoare la situaţia din energie şi că Traian Băsescu doreşte să-şi confrunte propriile informaţii cu cele oferite de PSD, acesta fiind motivul întâlnirii de miercuri. "Vrea să-şi confirme nişte date", a spus vicepreşedintele social-democrat. Întrebat cine a mai fost invitat în afară de Iulian Iancu, Sârbu a spus că nimeni. În final, Sârbu a recunoscut că este vorba de un tete-a-tete între Băsescu şi Iancu.

ACUZAŢII ÎN PRIME TIME. Declaraţiile lui Ilie Sârbu sunt foarte interesante în contextul în care, în primăvara acestui an, Băsescu îl acuza pe Iancu de faptul că ar fi artizan al scumpirii repetate şi insuportabile a gazelor. "Este un domn politician, parlamentar, care a fost secretar de stat şi, repet, nu vreau să intru într-o polemică, îl tot văd că vine furios la televizor şi vorbeşte de preţul la gaze, care este efect al relaţiilor pe care le avem cu Rusia, deşi în timpul domniei sale s-au semnat contracte pe termen lung, 2001 şi 2002, pentru ca România să nu ia gazele direct de la Gazprom, ci prin intermediari şi nu e aceasta emisiunea potrivită să vedem cine este acţionar pe la firmele prin care România cumpără gaz - tot domn de prin Ministerul Industriilor, într-o altă căpuşă făcută pe o societate care, chipurile, e furnizorul.” Declaraţia aparţine lui Traian Băsescu, a fost făcută în emisiunea "Naşul” (difuzată pe B1 TV în data de 9 aprilie 2008) şi-l vizează fix pe Iulian Iancu, secretar de stat vreme de 4 ani în Cabinetul Năstase, singurul din Ministerul Industriilor care se ocupa de problematica gazelor naturale. Mai mult decât atât, preşedintele României a accentat în aceeaşi emisiune: "România cumpără gaze prin intermediari şi nu direct de la Gazprom, pentru că aşa a vrut Guvernul României, în 2001-2002, când s-au semnat contractele pe termen lung şi vă spun ca om care a avut o discuţie cu şeful statului rus pe această problemă foarte de curând...”

RELAŢIE VECHE. Iulian Iancu, la vremea respectivă director general adjunct al Romgaz Mediaş, a ajuns în Bucureşti în mandatul de ministru al Industriilor al lui Radu Berceanu. El a fost primul preşedinte al proaspăt înfiinţatei, la momentul respectiv, Autorităţi Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), entitate rezultată ca urmare a presiunii la care marii finanţatori instituţionali (FMI şi Banca Mondială) supuseseră Guvernul României pentru a sparge monopolul producătorilor de energie şi gaze. De altfel, Traian Băsescu, la momentul respectiv negociator-şef al României în relaţia cu Banca Mondială, îl inclusese pe Iulian Iancu în echipa de experţia Guvernului. Înainte de schimbarea regimului, Berceanu l-a demis pe Iancu, deşi statutul ANRGN o făcea (reoretic) independentă de decizia politică. Imediat după instalarea Cabinetul Năstase, fostul preşedinte al ANRGN a fost numit în funcţia de secretar de stat, pe care a părăsit-o după un mandat întreg de 4 ani, odată cu preluarea guvernării de către coaliţia PD-PNL- PC-UDMR. Când Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor, a demisionat din PSD şi a plecat la PC, locul său în fruntea Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, atribuit prin negociere PSD, a fost preluat de Iulian Iancu. Deputatul PSD este şi preşedinte în exerciţiu al Comitetului român pentru Conferinţa mondială a energiei, ale cărei lucrări s-au desfăşurat luna trecută la Neptun, calitate în care beneficiază de recunoaşterea şefilor marilor companii energetice.


Nimic despre întîlnirea cu Guvernul

Şeful statului a declarat, la consultările de la Cotroceni, că trebuie evitată tentaţia Guvernului şi a partidelor de a răspunde cu măsuri populiste la creşterea preţurilor la alimente şi energie, a arătat Preşedinţia într-un comunicat de presă remis după consultările de Cotroceni, comunicat care nu face referire la vreo întîlnire între preşedinte şi Guvern. “Traian Băsescu a solicitat reprezentanţilor Guvernului aflaţi la întîlnire să discute cu partidele politice un set de măsuri care să fie adresate populaţiei sărace, fără a afecta obiectivul reducerii inflaţiei. Preşedintele Băsescu a arătat că problema creşterii preţurilor la alimente şi energie creează dificultăţi populaţiei, precizînd însă că trebuie evitată tentaţia, atît de către Guvern, cît şi de către partidele parlamentare, de a răspunde prin soluţii populiste, care ar avea ca rezultat direct punerea suplimentară în pericol a economiei naţionale şi a perspectivelor acesteia pe termen mediu şi lung”, se mai menţionează în comunicat. Şeful statului a atenţionat că, din cauza necontinuării reformelor structurale, România şi cetăţenii români sînt extrem de vulnerabili la orice criză economică internaţională, precum situaţia generată de creşterea explozivă a preţurilor la energie sau la alimente.


APROFUNDARE CU IANCU. Preşedintele Comisiei de industrii din Cameră, deputatul PSD Iulian Iancu, a spus că motivul pentru care şeful statului l-a invitat la Cotroceni constă în aprofundarea şi detalierea datelor şi informaţiilor sale cu privire la domeniul sistemului energetic. Iancu a mai precizat că, la discuţiile cu reprezentanţii partidelor, preşedintele Băsescu a  dorit să abordeze mai în detaliu domeniul sistemului energetic, dar, din cauza cadrului dezbaterii – fiecare avînd cîteva minute pentru a prezenta punctul de vedere al partidului său – a simţit nevoia să aibă o discuţie în acest sens, aprofundată, doar cu el. “Preşedintele a simţit nevoia să dezvoltăm un pic mai în detaliu, ca priorităţi, oportunităţi, proiecte strategice”, a adăugat Iancu. Întrebat de ce a fost invitat doar el, nu şi alţi reprezentanţi ai altor partide, Iancu a răspuns: “Probabil informaţiile pe care le-am prezentat eu i s-au părut interesante şi a vrut să le dezvolte”.  

×
Subiecte în articol: basescu politic psd iulian iancu