"My name is Paste. Copy Paste" este titlul unui articol publicat de un blog afiliat publicatiei The Economist. V.P, autorul materialului, este de parere ca, in ciuda eforturilor de a pune sub tacere acuzatiile de plagiat, premierul de 39 de ani ar putea avea aceeasi soarta ca cea a lui Theodor zu Guttenberg si a lui Pal Schmitt, ambii nevoiti sa demisioneze in urma acuzatiilor de plagiat.
Intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", saptamana trecuta, Victor Ponta a promis ca va demisiona daca se va dovedi ca a plagiat teza de doctorat. A facut aceasta declaratia inainte ca lucrarea sa sa fie verificata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), al carui presedinte a declarat ca este vorba de un plagiat in stilul "copy-paste", 85 de pagini din cele 307 fiind copiate.
Ca o ironie a sortii, profesorul care a condus teza de doctorat a premierului a fost nimeni altul decat mentorul lui politic, fostul premier Adrian Nastase, primul oficial de rang inalt al Romaniei care a fost bagat in puscarie pentru coruptie, se arata in articolul publicat de blogul afiliat The Economist.
La scurt timp de la anuntarea verdictului, Guvernul Ponta a dizolvat CNATDCU, acuzand ca actiunile Consiliului sunt motivate politic si instrumentate de presedintele Traian Basescu, rivalul politic al premierului roman.
Cu cateva zile inainte, Guvernul Ponta preluase si Monitorul Oficial, care, pana atunci, era sub autoritatea Parlamentului. Aceasta miscare a parut, de asemenea, motivata politic: nici pana acum, Monitorul Oficial nu a publicat verdictul Curtii Constitutionale legat de persoana care era indreptatita sa reprezinte Romania la Consiliul European.
Curtea a hotarat in favoarea presedintelui Basescu. Cu toate acestea, Victor Ponta a fost cel care a plecat la Bruxelles, spunand ca decizia Curtii a fost luata de cativa judecatori numiti de Traian Basescu.
Presedintele Basescu, fost capitan de nava, a surprins pe toata lumea luand decizia sa nu mearga la Bruxelles.
Acest episod, la care se adauga politizarea institutiilor de stat, incepand de la televiziunea publica pana la Institutul Cultural Roman a starnit mania elitei intelectuale romanesti, scrie blogul afiliat The Economist.
Guvernul USL a preluat puterea in luna mai. A castigat majoritatea in Parlament datorita dezertarilor din PDL, partidul care a condus Romania incepand cu 2008, cand au fost alegerile parlamentare. Noile alegeri vor avea loc in toamna si, pana acum, sondajele arata clar ca acestea vor fo castigate de actuala coalitie de guvernare.
"Domnul Ponta nu ar vrea sa rateze acest moment", conchide V.P.