Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis sâmbătă un avertisment "foarte serios" cetăţenilor români care au "gânduri neinspirate" şi ar face greşeala să se antreneze în situaţii gen trafic de droguri în Malaezia, ţară în care legea prevede pedeapsa capitală pentru acest tip de fapte.
"Au fost probleme pentru unii cetăţeni români care au avut proasta inspiraţie să fie tentaţi să participe la reţele de trafic de droguri, indiferent care ar fi motivaţiile lor personale, economice, sociale. Revin cu situaţia unui cetăţean român, arestat anterior pentru trafic de droguri în Malaezia. Datorită unui sprijin diplomatic complex, cu sprijinul MAE şi al apărării de care a beneficiat a fost achitat în primă instanţă", a precizat Corlăţean la o conferinţă de presă.
Acesta a menţionat că MAE a lansat o campanie împotriva traficului de droguri, de avertizare a cetăţenilor români care au drumuri în acele state din Asia, unde traficul de droguri atrage pedeapsa capitală.
"Este datoria statului român nu doar să sprijine, ci să şi avertizeze şi să descurajeze proprii cetăţeni, pentru a nu greşi", a conchis ministrul.
Ministerul Afacerilor Externe a remis, sâmbătă, un comunicat în care face precizări în legătură cu cazul cetăţeanului român Peity Laurenţiu-Marin, arestat pentru trafic de droguri în Malaezia şi pasibil de pedeapsa capitală.
"În urma acţiunilor complexe derulate de către Ministerul Afacerilor Externe prin mai multe misiuni diplomatice române, prin multiple contacte diplomatice iniţiate de ministrul Titus Corlăţean şi de Centrala MAE, cât şi prin acţiunile avocatului ales al cetăţeanului român, desfăşurate în coordonare permanentă cu Ambasada României la Kuala Lumpur, prima instanţa malaeziană a pronunţat la data de 18 iulie 2014 o hotărâre în fond, prin care cetăţeanul român a fost achitat. Conform procedurii penale reglementate de legislaţia malaeziană, procurorul de caz are posibilitatea de a ataca cu apel decizia primei instanţe. Cetăţeanul român urmează a fi mutat din penitenciar în centrul de detenţie al departamentului local de imigrări, în perspectiva expulzării, în situaţia în care sentinţa primei instanţe va deveni definitivă prin neapelare de către procuror'', se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, soluţia de achitare a cetăţeanului român Peity Laurenţiu-Marin, în primă instanţă, reprezintă o a doua hotărâre favorabilă, în urma demersurilor complexe şi consistente întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, alături de sentinţa pronunţată la data de 10 octombrie 2013 în cauza privindu-l pe cetăţeanul român Coroi Ştefan, prin care s-a reuşit, în primă instanţă, evitarea condamnării acestuia din urmă la pedeapsa capitală.
''Menţionăm că, pentru a preveni astfel de situaţii, Ministerul Afacerilor Externe derulează o campanie care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de cărăuşie - transportul de droguri peste hotare. Demarată sub titlul 'Drogurile îţi schimbă destinaţia', campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre legislaţiile unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele, care prevăd sancţiuni drastice pentru traficul de droguri, inclusiv pedeapsa capitală'', precizează comunicatul.
Misiunea diplomatică a României la Kuala Lumpur va continua monitorizarea cazului şi va menţine, totodată, legătura atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu familia cetăţeanului roman, pentru a o informa cu privire la evoluţia situaţiei.