x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Toţi oamenii pe care i-a pierdut preşedintele

Toţi oamenii pe care i-a pierdut preşedintele

de Monica Stoica1    |    12 Iul 2018   •   09:30
Toţi oamenii pe care i-a pierdut preşedintele
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

După ce a amânat despărţirea de Kovesi, erijată în ultimul şi singurul „apostol” al luptei anticorupţie, Klaus Iohannis a fost, totuşi, silit să ia o decizie, aşa că şi-a trimis purtătorul de cuvânt să-l absolve de sumbrul anunţ. Kovesi nu era decât o „calfă” moştenită de Iohannis de la Băsescu, dar preşedintele sas, apretat şi mai flegmatic decât antemergătorul său, n-a pregetat să beneficieze de pe urma impecabilei „saga” a anticorupţiei în care Kovesi era omnipotenta generăleasă.

Deşi ataşată de viziunea preşedintelui despre corupţia care mânâncă ţara până la os, ba chiar cu un vocabular comun cu al lui Iohannis în care termenii de „penali” şi „inculpaţi” le compuneau discursurile, Kovesi nu este singura de care Iohannis, vrând-nevrând, a trebuit să se descotorosească. Ne amintim, bunăoară, de necazurile fostului consilier pe probleme de securitate al lui Iohannis, George Scutaru. Zbuciumul lui Scutaru prin DNA a avut un final fericit, fără condamnare, dar s-a datorat tot devotamentului orb şi strădaniei pentru a finanţa campania prezidenţială a şefului său, Klaus Iohannis. Atunci când Scutaru a paretisit funcţia de consilier, Iohannis anunţa că acesta a făcut-o din motive personale. În fapt, lui Scutaru i s-a încropit rechizitoriu la DNA, iar în septembrie 2015, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată. Tot Iohannis l-a promovat şi pe fostul şef al cancelariei prezidenţiale Dan Mihalache în funcţia de ambasador al României în Marea Britanie, ca să scape de nucleul dur al fanilor prezienţiali care crâcnea despre motivele pentru care Iohannis cocoloşeşte un fost deputat PSD. Dar Mihalache, omul preşedintelui, a păscut bobocii şi la Londra. Atunci când mai mulţi români au rămas blocaţi pe un aeroport din Londra, Mihalache a ripostat furibund că el nu e „babysitter public”. Reacţiile inadecvate de ambasador ale lui Mihalache s-au repetat şi au culminat cu un act terorist în Londra pe care l-a gestionat cu expresii precum „Mi-a stricat un pic seara” şi „Doamne-ajută să nu fie români”. Ultima expulzată din echipa prezidenţială este consilierul pe probleme juridice Simina Tănăsescu. Şi atunci preşedintele s-a spălat subit pe mâini după aparenta tentivă de şantaj a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, scandal generat tot după decizia Curţii privind-o pe Kovesi. Flagrant în situaţia Siminei Tănăsescu a fost că Iohannis a croşetat o poveste cu aţa albă pentru a scăpa nevătămat. Printr-o stratagemă unde a funcţionat mecanismul ţapului ispăşitor, de tradiţie în cazul preşedinţilor României, Iohannis a trimis un comunicat care povesteşte că Tănăsescu era în concediu şi se ocupa de cariera de profesor la Drept atunci când l-a invitat la o tacla inofensivă pe Lăzăroiu pentru a-i oferi „două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar” şi că în niciun caz emisarul preşedintelui nu era trimis în misiune pentru a-i arăta pisica lui Lăzăroiu cu revocarea de la CCR. Şiretlicurile preşedintelui Iohannis de a scăpa de „oile negre” atunci când e strâns cu uşa pare, însă, explicabil, în condiţiile în care primul mandat trece galopant şi se apropie alegerile.

USR s-a lepădat încă o dată

Sunt de aceeaşi parte a baricadei cu preşedintele Iohannis, emit aceleaşi opinii radicale anti-PSD, dar suntdeja cîteva luni de când preşedintele USR, Dan Barna , a anunţat că ei vor avea candidat propriu la prezidenţiale. Totuşi, butoiul cu pulbere a explodat după ce Iohannis a revocat-o pe Kovesi. Parlamentarii USR au criticat cu spume decizia. ”A cedat, nu pentru asta l-am votat!”, „Semnalul dat societății este, din păcate, unul de demobilizare, resemnare, abandon” şi ”Cine aţi vrea să fie noul preşedinte a României?”, au reacţionat membrii USR. Imediat după ce Laura Codruţa a fost uşuită de la DNA, tot Dan Barna a relatat în presă despre un schimb de mesaje cu fosta şefă a „anticorupţiei”, în care i-a propus să se „îmbarce” în USR şi, eventual, să candideze la preşedinţie.

Hain cu Orban

Ludovic Orban (foto) l-a susţinut pe Iohannis să ajungă preşedintele PNL şi i-a făcut campanie, dar preşedintele odată înscăunat la Cotroceni şi-a dat girul pentru Alina Gorghiu la şefia PNL. Orban a rămas cu buza umflată. „Nu mă aşteptam ca Iohannis să susţină pe cineva. Bârfe am auzit în fiecare zi. Zeci de bârfe pe surse. Susţinerea pentru Gorghiu a fost o surpriză. Cred în dreptul oamenilor de a decide. Cred că ar fi fost mai bine ca decizia să se ia de către partid fără o influenţare de către cel ales preşedinte”, spunea Orban în 2015. Acum Orban, de când s-a făcut căpetenie peste liberali, pare că a uitat ce i-a făcut Iohannis, anunţând că PNL îl susţine pe acesta pentru un al doilea mandat.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis