x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tragedie într-un cămin din Iași. Inima unui tânăr a cedat după ce a consumat prea multe energizante. Medicul Tudor Ciuhodaru: „O combinație potențial letală”

Tragedie într-un cămin din Iași. Inima unui tânăr a cedat după ce a consumat prea multe energizante. Medicul Tudor Ciuhodaru: „O combinație potențial letală”

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   18:15
Tragedie într-un cămin din Iași. Inima unui tânăr a cedat după ce a consumat prea multe energizante.  Medicul Tudor Ciuhodaru: „O combinație potențial letală”
Sursa foto: Lucian Alecu

Un elev de 17 ani, venit la o şcoală de vară a Universităţii din Iaşi, a murit după ce a băut 4 energizante și a fumat 2 pachete de țigări.

Potrivit colegilor băiatului, acesta s-ar fi trezit în mijlocul nopții, le-ar fi spus că nu poate să respire, după care s-ar fi prăbușit la pământ. 

Unul dintre studenții Facultății de Geografie și Geologie i-a acordat primul ajutor, începând imediat manevrele de resuscitare, care au fost continuate de echipajul medical timp de o oră. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor, medicii au fost nevoiți să declare decesul. 

„Un apel prin 112 ne-a anunțat de un tânăr de 17 ani aflat într-o tabără de vară în Iași, într-un cămin studențesc, devenit inconștient. A fost acolo echipajul ATI SMURD, a găsit tânărul în stop cardio-respirator, cu manevre de resuscitare începute de un student. S-a continuat resuscitarea avansată, dar din păcate, în ciuda eforturilor depuse timp de o oră de a resuscita acest tânăr nu s-a obținut reîntoarcerea circulației spontane. A-a declarat decesul, a fost anunțată poliția și cazul va fi evaluat post-mortem de către Institutul de Medicină Legală. Din anamneză s-a evidențiat faptul că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ 4 doze, și fumase în noaptea respectivă 2 pachete de țigări. Cauzele morții vor fi stabilite de către Medicina Legală”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-șef UPU-SMURD Iași. 

Din informațiile obținute de „Ziarul de Iași”, colegii le-au transmis autorităților că tânărul spunea adesea că nu mânca bine, dar fuma mai multe pachete de țigări pe zi şi bea constant câteva energizante pe zi, cele 3-4 din seara în care a murit fiind regulă, nu excepție. 

Un elev de 17 ani a murit brusc, într-o tabără de vară din Iași: ”Bea multe energizante!”

„Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de excitante, i se pot întâmpla tulburări cardio-vasculare multiple”

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit, în exclusivitate, la Antena 3 CNN, despre pericolul din spatele acestor băuturi.

Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr și cofeină.

Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecțiuni grave ale sănătății și chiar la deces.

"Am tras de mai multe ori semnalul de alarmă, apropo de aceste băuturi energizante la tineri.

Ele nu ar trebui comercializate la cei sub 18 ani. Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr.

În România se vând aproape 24 de milioane de litri de băuturi energizante.

Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de excitante, i se pot întâmpla tulburări cardio-vasculare multiple: de la creșterea tensiunii arteriale și tulburări.

Mai este și conținutul de zahăr, aproape 27 de grame are fiecare băutură energizantă.

Alcool, taurină, cofeină, zahăr s-ar putea să fie un mare semn de întrebare pentru adaptarea fiecărui organism și, de multe ori cu efecte înșelătoare asupra creierului nostru.

Apar agitația psihomotorie, taurina maschează cumva din acest gen de stimulare, dar pe de altă parte, efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave și pot duce la situații pe care nu ni le dorim.

Ca prevenție, am putea avea educație nutrițională.

O altă problemă noțiunea de prim ajutor, în așa fel încât să se intervină rapid într-o situație de urgență", a spus Tudor Ciuhodaru, medic specialist în medicină de urgență.

Băuturile energizante: Ce conţin şi ce efecte au asupra organismului. Medicul Tudor Ciuhodaru: O combinație potențial letală

×