x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu cere ca UE să acorde Republicii Moldova statut de „țară candidată pentru aderare”

Traian Băsescu cere ca UE să acorde Republicii Moldova statut de „țară candidată pentru aderare”

05 Mai 2022   •   15:32
Traian Băsescu cere ca UE să acorde Republicii Moldova statut de „țară candidată pentru aderare”

 Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a cerut, joi, într-o intervenție în Plenul Parlamentului European, ca Uniunea Eeuropeană să acorde Republicii Moldova statut de „țară candidată pentru aderare”, menționând că „locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chișinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtășim aceleași valori și principii. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate”, a spus Traian Băsescu în PE.

Fostul președinte al României atrage atenția că statutul de „stat partener” nu dă nici un fel de certitudine asupra viitorului Republicii Moldova ca stat şi nu poate da certitudini pentru viitor nici cetăţenilor țării.

„Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica repubnică pro-europeană, are la frontiera de Est Armata Rusă, iar la frontiera de West o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de „ţară candidată”. Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din Estul Europei. La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii. De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de „ţară candidată pentru aderare la UE”, în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene”, a mai spus Traian Băsescu în intervenția sa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: traian basescu